Aktuelno 0

27.05.2024.

18:33

Otkriveno: Ovde se može videti pronađena slika Karavađa FOTO

Muzej Prado u Madridu predstavio je danas sliku "Eče Homo" italijanskog baroknog majstora.

Izvor: Tanjug

Otkriveno: Ovde se može videti pronađena slika Karavađa FOTO
Profimedia

Podeli:

Karavađova slika će ove nedelje prvi put biti prikazana javnosti. U muzeju ističu da je to jedno od najvećih otkrića u istoriji umetnosti.

Trag o slici "Eče Homo" (Gle čoveka) bio je izgubljen u 19. veku, preneo je Rojters.
Slika, koja se prvobitno pripisivala nepoznatom španskom slikaru, ponovo se pojavila pre tri godine, kada je trebalo da ode ispod čekića u Španiji za delić svoje vrednosti.

Karavađo, koji je umro 1610. u svojim kasnim tridesetim godinama nakon burnog života, bio je majstor za tehniku osvetljenja svetlo-tamno "kjaroskuro". 

"Sada možemo u potpunosti da uživamo u svim nijansama, svim suptilnostima, ogromnoj lepoti koju Karavađo izražava kroz svoju verziju Eče Homo", rekao je novinarima David Garsija Kueto, šef odeljenja za italijansko i francusko slikarstvo pre 1800. godine u madridskom muzeju Prado.

Profimedia

Njegov novi vlasnik, međunarodni kolekcionar umetničkih dela koji živi u Španiji, potpisao je ugovor s muzejom po kome umetničko delo može da ostane izloženo do oktobra, a ugovor bi mogao da bude i produžen, jer je namera vlasnika da trajno izloži sliku.

Španija je 2021. blokirala aukciju slike nakon što su stručnjaci sugerisali da je to možda delo Mikelanđela Merisija da Karavađa, a ne nepoznatog vršnjaka Španca iz 17. veka, za kojeg se mislilo da ju je naslikao.

Profesorka istorije umetnosti Marija Kristina Terzagi je zatim pronašla trag o slici do njenih prethodnih vlasnika, porodice političara iz 19. veka Evarista Pereza ​​de Kastra.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: