Svet 39

28.05.2024.

18:32

Eskaliralo je: Nastavlja se borba protiv "Made in China"

Cela svetska ekonomija je u opasnosti od prezasićenosti jeftinim kineskim izvozom, poručio je francuski ministar finansija, Bruno le Mer.

Izvor: Biznis.rs

Eskaliralo je: Nastavlja se borba protiv "Made in China"
Epa,JAKUB KAMINSKI

Podeli:

On je to saopštio tokom sastanka s kolegama iz zemalja Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u italijanskoj Strezi.

Oni su se saglasili da reaguju na štetne prakse i složili se da razmotre preduzimanje koraka kako bi se osigurali jednaki uslovi za tržišnu utakmicu, prenosi portal Biznis. "Moramo da se pozabavimo tim pitanjem", rekao je Le Mer.

Američka agencija Blumberg navodi da se vodeće industrijske zemlje udružuju kako bi se oduprle izazovu od prevelikih kineskih proizvodnih kapaciteta, za koje kažu da ugrožavaju njihove domaće proizvođače.

Ipak, ovako eksplicitne reči francuskog ministra predstavljaju neku vrstu eskalacije u odnosu na dosadašnji odmereniji i svedeniji diskurs kada je reč o kineskoj trgovini.

Izjava ministara finansija članice G7 usledila je nakon objave Vašingtona u petak da će predsednik SAD Džo Bajden ponovo uvesti carine na stotine uvoznih kineskih proizvoda.

U međuvremenu, Evropska unija (EU) se bliži kraju istrage o subvencijama za električna vozila, koja će verovatno dovesti do odbrambenih mera protiv kineskog izvoza automobila.

Podeli:

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: