Svet 42

28.05.2024.

23:48

Rat – dan 825: Masovni napadi; Rusi uništavaju sve pred sobom

Rat u Ukrajini – 825. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 825: Masovni napadi; Rusi uništavaju sve pred sobom
Profimedia

Podeli:

Kremlj je saopštio da je NATO u direktnom sukobu s Moskvom, kao i da Alijansa svojom retorikom produbljuje sukob.

Završeno

22:32

Zelenski tokom posete Belgiji

22:30


Ukrajina će u junu dobiti na desetine hiljada komada municije kalibra 155 milimetara u okviru češke inicijative, rekao je češki premijer Petar Fijala pred početak samita EU.
 

22:06

Rusi uništavaju sve pred sobom

Ruski PVO sistemi su oko 20 časova uništili francusku vođenu avionsku bombu "hamer" i jednu raketu "oljha" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

20:20

Ukrajina je zaključila bezbednosni sporazum sa Portugalom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisali su danas u Lisabonu bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.

"Sporazum utvrđuje posvećenost Portugala da podrži Ukrajinu da obnovi svoj teritorijalni integritet u granicama iz 1991. godine, uključujući teritorijalno more", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika. Portugal će ove godine obezbediti najmanje 126 miliona evra vojne podrške.

Takođe, potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji F-16, kao i u programu nabavke municije velikog kalibra, naporima u deminiranju i jačanju pomorske bezbednosti. Odvojeni delovi sporazuma posvećeni su bilateralnoj saradnji u odbrambenoj industriji, obaveštajnoj delatnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i propagandi, kao i suprotstavljanju hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima.

Ukrajina i Portugal će koordinirati i ojačati zajedničke napore da podrže Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u NATO-u. Deo sporazuma o političkoj saradnji odnosi se na ukrajinsku formulu miru, "privođenje agresora pravdi", jačanje sankcija Rusiji i zajednički rad na stvaranju mehanizma obezbeđivanja nadoknade štete, gubitaka ili štete izazvane ruskom agresijom.

Portugal se takođe obavezuje da će nastaviti da učestvuje u Međunarodnoj koaliciji za povratak ukrajinske dece i da doprinese postizanju ciljeva navedenih u Okvirnom dokumentu ove koalicije.

Portugal je postao 12. zemlja sa kojom je Ukrajina zaključila bilateralni bezbednosni sporazum za sprovođenje odredbi Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine. Pre toga, Ukrajina je potpisala bilateralne sporazume sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Belgijom.

20:20

Tužilaštvo Donjecka: U ruskom napadu na Torecka poginule dve osobe, troje povređeno

U ruskom granatiranju Torecka vazdušnim bombama, dve osobe su poginule, još tri su povređene i nalaze se u bolnici, saopštilo je Tužilaštvo Donjecke oblasti, prenosi Ukrinform.

"U 18 časova ruske trupe su napale grad Toreck sa tri vazdušne bombe. Okupatori su gađali stambeni blok u centralnom delu grada", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kao rezultat direktnog udara uništeni ulazi u dve višespratnice i zgrada preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, utvrđuje se konačan broj poginulih, a prema preliminarnim podacima, ruske trupe su upotrebile bombe KAB-250 za napad na naselje.

20:07

Gori u Ukrajini

U Harkovskoj oblasti, spasioci gase 18 šumskih požara na površini od preko 2.300 hektara. Većinu požara izazvali su ruski raketni udari, objavila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine na Fejsbuku.

"Specijalni timovi rade u izuzetno teškim uslovima, pod stalnim napadima neprijatelja. Teškoća gašenja povezana je i sa činjenicom da su delovi šumskih masiva na frontovima minirani i kontaminirani neeksplodiranom municijom", dodaje se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Pripadnici Državne službe za vanredne situacije takođe su uključeni u rad u šumama Harkovske oblasti, prenosi Ukrinform.

Ukrajinska agencija navodi i da je kao posledica požara u Balakliji, u oblasti Harkov, usledila detonacija municije. 

18:59

"Ovo je agresorski rat"

Pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje udare na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je učestvovao na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije uz prisustvo ministara odbrane EU u Briselu.

"Ovo je agresorski rat. Rusija je napala drugu zemlju, izvršila invaziju na drugu zemlju. A Ukrajina ima, prema međunarodnom pravu, pravo na samoodbranu... Samoodbrana uključuje i udare na ciljeve van Ukrajine, na legitimne vojne ciljeve u Rusiji, granica je zapravo linija fronta", rekao je Stoltenberg, komentarišući ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu zapadnog oružja za napad na ciljeve unutar Rusije, navodi se na sajtu NATO.

16:51

"Rusi nagomilavaju snage"

Ukrajinski zvaničnik Jegor Černjev optužio je Zapad za velike gubitke ukrajinske vojske usled proboja ruskih snaga u Harkovskoj oblasti i to zbog zabrane da se zapadnim oružjem gađaju ciljevi na ruskoj teritoriji.

"Imali smo informacije od naših obaveštajnih službi da Rusi nagomilavaju snage na drugom delu granice, ali mi nismo mogli da ih gađamo i tako sprečimo ofanzivu… morali smo da čekamo da pređu granicu. To je koštalo mnogo života“, rekao je Černjev, zamenik predsednika komiteta rade za nacionalnu bezbednost, u izjavi za "Njujork tajms“.
 

15:15

Zelenski: Iran otvoreno isporučuje oružje Rusiji

Iran otvoreno isporučuje oružje Ruskoj Federaciji rekao je, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom.

Šef države je naglasio da Rusija danas nije sama u ratu protiv Ukrajine.

"Već postoji otvoreno snabdevanje oružjem iz Irana. Ne samo bespilotne letelice, već i rakete. Postoje isporuke artiljerijskih granata i projektila iz Severne Koreje. I postoje neke stvari koje vidimo od naših obaveštajnih službi, ali ne govorimo o njima danas javno do 100 posto činjenica o snabdevanju iz jedne ili druge države ruskom zlu", naglasio je Zelenski.

Istovremeno je rekao da Ukrajina želi da se rat završi pošteno – obaveznom pobedom nad Rusijom.

15:14

Moskva: Oboren ukrajinski Mig-29

Ruski PVO sistemi oborili su avion Mig-29 Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije zaštite Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

"Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili 39 bespilotnih letelica, operativno-taktičku raketu američke  proizvodnje 'atakams', sedam vođenih bombi francuske proizvodnje 'hamer' i raketu američke proizvodnje 'himars'", navodi Ministarstvo.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: