Aktuelno 1

28.05.2024.

21:11

TikTok pred sudom: Poznat datum saslušanja o zabrani o SAD

Američki apelacioni sud danas je odredio raspored za ubrzano razmatranje pravnog osporavanja novog zakona o TikToku.

Izvor: Tanjug

TikTok pred sudom: Poznat datum saslušanja o zabrani o SAD
Shutterstock/Sergei Elagin

Podeli:

Podsetimo, ovaj zakon zahteva da kineska kompanija ByteDance proda američku imovinu TikToka do 19. januara ili se suoči sa zabranom.

Američki Apelacioni sud za Distrikt Kolumbija naredio je usmena izlaganja prigovora na zabranu u septembru nakon što su se TikTok, ByteDance i grupa kreatora TikTok sadržaja pridružili ministarstvu pravde ranije ovog meseca tražeći od suda brz raspored za razmatranje zakona, prenosi Rojters.

Grupa kreatora sadržaja na TikToku podnela je 14. maja tužbu za blokiranje zakona koji bi mogao da zabrani aplikaciju u SAD, rekavši da zakon ''ima veliki uticaj na život Amerikanaca“, nakon što su TikTok i matična kompanija ByteDance podneli sličnu tužbu.

Prema rasporedu žalbenog suda, kreatori, TikTok i ByteDance moraju podneti pravne podneske do 20. juna, a Ministarstvo pravde do 26. jula, a podneske za odgovore do 15. avgusta.

TikTok i Ministarstvo pravde tražili su odluku do 6. decembra kako bi zatražili preispitivanje od Vrhovnog suda ako je potrebno.

Zakon, koji je predsednik Džozef Bajden potpisao 24. aprila, daje kompaniji ByteDance rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom.

Bela kuća je saopštila da želi da se ukine vlasništvo sa sedištem u Kini iz razloga nacionalne bezbednosti, a američki zakonodavci su zabrinuti zbog mogućeg pristupa kineske vlade podacima američkih korisnika TikToka.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

17 h

Podeli: