Svet

Sreda, 23.08.2017.

12:15

Sunovrat od 97 odsto, dobijaju samo kapljice

Kineski izvoz benzina u Severnu Koreju u julu se sveo na "kapljice", izveštava agencija Rojters, pozivajući se na podatke kineske carine.

Izvor: Tanjug

Sunovrat od 97 odsto, dobijaju samo kapljice
Foto: Thinkstock

Opšta uprava carina u Pekingu saopštila je da su kineske isporuke benzina izolovanom susedu pale za 97 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na samo 120 tona goriva vrednog nešto više od 100.000 dolara. Ova količina je takođe znatno manja od 8.262 tona isporučenih Severnoj Koreji u junu.

Podaci carine su pokazali i da je trgovina Kine sa Severnom Korejom smanjena prošlog meseca, pošto je kineska zabrana kupovine uglja od suseda usporila uvoz. Kina u julu uopšte nije kupovala ugalj iz Severne Koreje, peti mesec nakon što je Peking u februaru stopirao isporuke tog energenta.

Peking je tu zabranu doneo pod rastućim pritiskom SAD-a, u nastojanju da Pjongjang odustane od svog nuklearnog i raketnog programa, podseća Rojters.

Benzin obično predstavlja najveću stavku u kineskom izvozu goriva u Severnu Koreju, ali podaci iz jula pokazuju da je primat u tom mesecu preuzelo biogorivo, etanol, sa isporučenih 4.137 kubnih metara, u vrednosti 1,9 miliona dolara.

Istivremeno, kineski uvoz rude gvožđa iz Severne Koreje oštro je opao u julu, mesec dana pre nego što su Ujedinjene nacije izglasale uvođenje strožih sankcija Pjongjangu.

Savet bezbednosti UN je jednoglasno doneo odluku o uvođenju novih sankcija prema Severnoj Koreji, a na meti embarga, koji će stupiti na snagu početkom septembra, nalaze se severnokorejski izvoz uglja, rude gvožđa, olova i rude olova, i morskih plodova.

Isporuke rude gvožđa iz Severne Koreje u Kinu u julu su zabeležile pad od 24,5 odsto na godišnjem nivou, na 175.980 tona. To je takođe za 21 odsto manje u odnosu na jun, i najniži nivo od februara ove godine, prema carinskoj evidenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: