Svet

Petak, 10.03.2017.

19:30

VW priznao krivicu, ne samo za dizelgejt

Kompanija "Folksvagen" priznala je krivicu za varanje vlade SAD ugradnjom softvera za prikrivanje podataka o emisiji gasova u gotovo 600.000 dizel vozila.

Izvor: B92, Beta

VW priznao krivicu, ne samo za dizelgejt
Foto: GettyImages

Sporazum o priznanju krivice sklopljen je pre više nedelja. "Folksvagen" je prihvatio kaznu od 4,3 milijarde dolara, a otkrivanje skandala već je koštalo kompaniju oko 21 milijardu dolara.

"Folksvagen" je priznao da je u dizel vozila ugrađivao softver koji je samo tokom testiranja smanjivao emisiju štetnih gasova, koja bi se tokom prave vožnje povećavala i do 40 puta.

Američke vlasti optužile su "Folksvagen" za prevaru sa softverom pošto su istraživači sa Univerziteta Zapadna Virdžinija otkrili da se emisija štetnih izduvnih gasova u pravoj vožnji razlikuje od one na testovima. Nemački proizvođač automobila priznao je krivicu i za zaveru i opstrukciju pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: