Svet

Utorak, 26.01.2016.

17:23

11 članica EU u visokom riziku održivosti

Jedanaest zemalja Evropske unije, uključujući Francusku, Italiju i Veliku Britaniju, suočava se sa visokim rizikom održivosti njihovih javnih finansija.

Izvor: Tanjug

11 članica EU u visokom riziku održivosti
Foto: Thinkstock.com

Čak i za 10 godina, počev od sada, njihov javni dug i dalje biti visok, saopštila je Evropska komisija.

U izveštaju o fiskalnoj održivosti, izvršno telo Evropske unije navelo je da su u visokom riziku u pogledu javnih finansija: Belgija, Irska, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Finska i Velika Britanija, prenosi agencija Rojters.

Procene se temelje na makroekonomskim prognozama Komisije za svih 28 zemalja EU iz novembra prošle godine, u kojima su projektovani ključni ekonomski pokazatelji za dve godine unapred.

Izveštaj ne sadrži nikakve preporuke, ali je Komisija dužna da objavi preporuke za svaku pojedinačnu zemlju u nekom periodu kasnije.

Analiza održivosti, kako objašnjava britanska agencija, urađena je pod pretpostavkom da se ne preduzmu nikakve promene fiskalne politike u periodu od dve godine na koje se odnosi prognoza kretanja ključnih ekonomskih pokazatelja.

U analizu nisu uključene Grčka ili Kipar, koje su još uvek pod programima međunarodne finansijske pomoći.

Komisija je navela da nijednoj od zemalja-članica EU ne prete kratkoročni rizici fiskalne održivosti. Ali, dodaje da, na primer, u slučaju Italije postoje neki faktori kao što su bruto i neto dug, bruto potrebe za finansiranjem i iznos loših kredita, koji predstavljaju kratkoročne "izazove".

Slične komentare o izazovima Komisija je dala i povodom nenaplativih kredita i drugih pitanja sa kojima se suočava još 15 zemalja Unije.

Najbolje pokazatelje u smislu fiskalne održivosti, s niskim rizicima na kratak, srednji pa i na dugi rok imaju Danska, Nemačka, Estonija, Letonija, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: