Svet

Utorak, 09.06.2015.

15:07

Putin: Vratite kapital, nema provere

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućava ruskim građanima koji imaju imovinu i račune u inostranstvu da ih legalizuju u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

I to bez provere poreskih i zakonodavnih organa.

Odgovarajući dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi Tas i podseća da je zakon donela Državna duma 22. maja, a odobrio je Savet Federacije 3. juna.

Zakon stvara pravni okvir da se u Rusiji sprovede dobrovoljno prijavljivanje imovine i bankarskih računa u inostranstvu. Ovim zakonskim aktom su obuhvaćeni nepokretna imovina, hartije od vrednosti, vlasnički udeli (akcije) u kapitalu organizacija koje kontrolišu strane kompanije.

Oni koji dobrovoljno prijave imovinu biće oslobođeni krivične, administrativne i poreske odgovornosti za postupke pre 1. januara 2015. godine i samo za imovinu navedenu u prijavi, preneo je Tas.

Na taj način zakon će omogućiti izbegavanje krivične odgovornosti za neispunjenje obaveza za repatrijaciju novčanih sredstava, za neplaćanje carina, poreza i naknada, za neizvršavanje poreskih obaveza, za prikrivanje sredstava i imovine organizacije ili individualnog preduzetnika, koje podležu plaćanju poreza i taksi.

Za legalizaciju imovine poreskom organu će od 1. jula do 31. decembra 2015. morati da se podnese posebna deklaracija na koju će se primeniti režim poreske tajne.

U decembru prošle godine predsednik Putin je ponudio punu amnestiju ofšor kapitala prilikom njegovog vraćanja u Rusiju.

"To znači da, ako čovek legalizuje svoja sredstva i imovinu u Rusiji, on će dobiti čvrste pravne garancije da ga neće pozivati različiti organi, uključujući i zakonodavne, neće ga ispitivati o izvorima i načinima sticanja kapitala, da se neće suočiti sa krivičnim ili administrativnim gonjenjem i da neće biti pitanja poreskih službi i zakonskih organa", objasnio je tada Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: