Srbija

Utorak, 17.03.2015.

14:47

Železnica do septembra broji višak

Broj viška radnika u Železnicama Srbije znaće se u septembru, kada bude završena studija reformi u tom preduzeću.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta/AP

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su naveli da se studija, koja će definisati kako će se reforme odvijati u naredne tri godine, radi u saradnji sa Delegacijom EU i Svetskom bankom kao konsultantom.

"Studija će biti završena u septembru i sadržaće i procenu viška zaposlenih u Železnicama Srbije. To znači da će se viškovi zaposlenih rešavati sistemski, a ne preko noći i da s time ne treba licitirati", rekli su u Ministarstvu.

Beogradski dnevni list Blic objavio je za vikend da će ukoliko se prihvati predlog Svetske banke, u „Železnicama Srbije“ u narednih pet godina bez posla ostati oko 11.000 radnika.

Železnice Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi i zajedno s Putevima Srbije i Elektroprivredom Srbije je među javnim preduzećima koja moraju da se reorganizuju i finansijski restrukturiraju prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministarstvo je istaklo i da je reforma Železnica Srbije uspešno krenula i da će prvi korak u 2015. biti da se se ta firma podeli na četiri dela i da ti delovi kao zasebne firme počnu da rade 1. jula. Železnice Srbije biće transformisane u četiri firme - Železnice Srbije akcionarsko drušvo, Prevoz putnika, Prevoz robe i Infrastruktura.

Po programu sa Međunarodnim monetarnim fondom Srbija se obavezala da u 2015. smanji troškove poslovanja Železnica Srbije i u skladu sa tim subvencija za to javno preduzeće u obimu od oko 0,05 odsto BDP-a.

Srbija je u Memorandumu o finansijskim i ekonomskim politikama dogovorenim sa MMF obavezala da će restrukturiranje Železnica Srbije biće usredređeno na racionalizaciju broja zaposlenih, optimizaciju mreže i prodaju viška imovine.

Svetska banka je najavila i da će ove godine razmotriti odobravanje kredita od 200 miliona dolara za finansijsko restrukturiranje Železnica Srbije, Puteva Srbije i EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: