Srbija

Sreda, 26.11.2014.

08:57

Kraj štrajka, IMT ponovo radi

Zaposleni u Industriji mašina i traktora (IMT) obustavili su štrajk započet pre osam dana, pošto su postigli sporazum sa upravom fabrike o ispunjenju zahteva.

Izvor: Tanjug

Default images

Glavni poverenik ASNS u IMT-u Vidoje Šćepović rekao je da je u utorak uveče postignut dogovor o svim zahtevima koje su radnici postavili upravi, i ta fabrika danas počinje da radi.

"Prvo, dogovorili smo se da će IMT, kao i još četiri preduzeća, IMR, FAP, 14 oktobar i Minel trafo, biti privatizovana po modelu strateškog partnerstva. To je država preuzela na sebe, da nas po ubrzanom modelu privatizuje i nadam se da ćemo do kraja godine imati informacije šta se desilo", rekao je Šćepović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da se zaposlenima isplate zaostale zarade.

"Takođe, dogovor je i da minimalna zarada bude isplaćivana do privatizacije, kao i da će nam zdravstvene knjižice biti overavane u kontinuitetu do Nove godine. Prevoz će nam takođe biti isplaćivan u kontinuitetu do kraja godine i biće povezan radni staž zaposlenima koji do kraja godine ispunjavaju uslov za odlazak", rekao je Šćepović.

Prema njegovim rečima, zaposleni su dobili usmeno obećanje da će generalni direktor i predsednik Nadzornog odbora podneti ostavke, u slučaju da sporazum koji je potpisan ne bude ispoštovan.

U tom preduzeću se od 7. novembra svakodnevno odvijao jednočasovni štrajk upozorenja koji su organizovala tri reprezentativna sindikata ASNS, Naš sindikat i Nezavisnost.

Predstavnici sindikata zaposlenih u IMT pre nešto manje od mesec dana uputili su pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, u kome su ga upoznali sa teškim stanjem u fabrici i zatražili da se hitno smeni kompletno rukovodstvo i predsednik Skupštine IMT.

IMT je u 2013.godini proizveo 460 traktora, a od januara do kraja septembra ove godine 190 traktora.

U maju 2013. godine, država je postala većinski vlasnik kapitala IMT sa udelom od 95 odsto, a Skupština IMT je 9. maja 2013. izabrala Nadzorni odbor koji je za generalnog direktora kompanije imenovao Zorana Radosavljevića, koji je istovremeno i generalni direktor IMR Rakovica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: