Srbija

Petak, 31.10.2014.

15:14

Nemački liftovi za "BG na vodi"

Predstavnici nemačke kompanija Tisen Krup izrazili su želju da prošire svoje poslovanje u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images

I to kroz uspostavljanje saradnje sa monterima, proizvođačima delova i serviserima liftova iz Srbije.

Direktor firme Hans Zaherer rekao je u Privrednoj komori Srbije da u našoj zemlji već imaju dve firme, jednu koja se bavi liftovima i ima godišnji promet od tri miliona evra, i drugu koja je u poslovima sa čelikom i ostvaruje promet od četiri miliona evra.

Te firme su, kako je rekao, premale da bi preživele a prevelike da bi se ugasile, i Tisen sada vidi šansu da se, u saradnji sa firmama dobavljačima iz Srbije, uključi u projekat "Beograd na vodi", a postoje i neke ideje o pokretanju proizvodnje liftova u Srbiji.

Tisen krup je velika svetska kompanija, koja ima firme širom sveta i ostvaruje godišnji promet od 14 milijardi evra i zapošljava 160.000 ljudi. Samo u oblasti proizvodnje liftova ostvaruje promet od šest miljardi evra i zapošljava 50.000 radnika.

Sekretar Udruženja PKS za metalsku, elektroindustriju, rudnike metala i metalurgiju Ljubiša Obradović rekao je da Srbija ima odlične firme koje se bave proizvodnjom komponenti za liftove, da ima montere i servisere koji rade na održavanju, dodajući da u našoj zemlji ima mnogi posla i na rekonstrukciji postojećih liftova.

U Srbiji ima oko 20.000 liftova, čija je prosečna starost 30-40 godina i potreban im je remont, ali sada u zemlji nema jakih proizvođača liftova, pa je potreban strateški partner.

Istaknuto je da je većinu postojećih liftova izgradio "David Pajić Daka", koji je to radio veoma kvalitetno i zato oni mogu da traju toliko dugo. Direktor te firme Nenad Šarenac je podsetio da je firma privatizovana pre sedam godina, a sada proizvodi kabine i ramove za nove liftove.

Takođe je prošle godine modernizovala 60 liftova u Beogradu i ugradila 35 novih, kazao je Šarenac dodajući da su veoma zainteresovani za saradnju.

Vlasnik "Sigma lifta" Milivoje Nikolić je podsetio da je "David Pajić", u kojem je i on nekad radio, ugradio prvi Tisenov lift u Beogradu, u Agrobanci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih privatnih firmi u Srbiji, koje su veoma zainteresovane da uspostave poslovnu saradnju sa Tisenom, kao i potpredsednik PKS Marko Čadež, koji je i direktor Predstvništva PKS u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: