Srbija

Četvrtak, 17.04.2014.

08:09

Niko neće reciklažu u svojoj avliji

Reciklažna industrija je vrlo važna oblast u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, koja može biti i jedan od motora politike zapošljavanja nove vlade.

Izvor: Tanjug

Default images

To je ocenio direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

U reciklažnoj industriji u Srbiji direktno i indirektno danas radi oko 30.000 ljudi, rekao je, dodajući da se u našoj zemlji reciklira između 10 i 15 odsto otpada, što je daleko ispod proseka evropskih zemalja. Jedan od najboljih primera u EU je Belgija koja reciklira više od 90 procenata otpada, dok naša zemlja najbolje rezultate pokazuje u recikliranju ambalažnog otpada i tu je procenat recklaže oko 20 odsto, istakao je Radović. Podsetio je na to da se približava 2020. godina kada više nećemo moći da izvozimo opasni otpad, što trenutno činimo.

Iako u Srbji postoji obezbeđen provajder i finansiranje, ne možemo da nađemo adekvatnu lokaciju, najviše zbog nerazumevanja lokalnog stanovništa, rekao je Radović.

Prema njegovom mišljenju, najveći izazov za novu vladu i resorna ministarstva u ovoj oblasti biće pronalaženje ekonomskih instrumenata, kako bi se industrija reciklažnog otpada podigla na viši nivo.

Predstavnica Udruženja reciklera Srbije, Ana Petrović Vukićević, istakla je da je to udruženje u 2013. godini sakupilo 25 odsto manje otpada nego 2012, što je posledica nesolventnosti reciklažne industrije i to zbog toga što država ne ispunjava obaveze u zakonom predvidjenim rokovima.

Ona je podsetila da u okviru udružnja posluje 15 kompanija koje pokrivaju 80 odsto domaćeg tržišta, i koje direktno u stalnom radnom odnosu zapošljavanju 1.000 radnika, dok indirektno kroz sistem sakupljanja upošljavaju oko 10.000 ljudi.

Izvršni direktor Verano motorsa, Milan Vukasović, smatra da bi one kompanije koje ulažu u reciklažu trebalo da plaćaju umanjeni iznos za ekološku taksu. Takođe, on je predložio da se deo novca iz ekološke takse uloži u recikliranje stranih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: