Srbija

Nedelja, 20.06.2010.

17:07

Kosovski funkcioneri gutaju milione

Funkcioneri u fiktivnom srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji za maj mesec ove godine koštali su poreske obveznike Srbije 222.744.197 dinara .

Izvor: Blic

Default images

U taj iznos nisu uračunata sredstva reprezentacije, noćenja, gorivo, materijalni troškovi i vanredni izdaci za megalomanski broj zapolenih po partijskoj i rodbinskoj liniji,

Na platnim spiskovima u 29 „srpskih opština“ što funkcionera – predsednika, potpredsednika, gradonačelnika njihovih zamenika i pomoćnika ... i ostalog osoblja nalazi se nešto više od 5. 300 lica.

Ono što još više treba da zabrine poreske obveznike, posebno one koji odlučuju o raspodeli budžeta je činjenica da u navedeni broj nije uračunato nekoliko stotina direktora i službenika zaposlenih u nepostojećim državnim i javnim ustanovama i preduzećima po Kosmetu, kao što su domovi kulture, bioskopi, biblioteke, preduzeća za distribuciju i prikazivanje filmova, preduzeća za zaštitu spomenika kulture, brojni omladinski savezi pa čak i ustanove za razvoj sporta...

Ovaj trošak biće narednih meseci nešto manji jer je Vlada Republike Srbije na poslednjoj sednici raspustila skupštine opština Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečane, Prizren, Uroševac i Klina, kojima je sedište bilo u gradovima centralne Srbije. U pitanju su fiktivne opštinske strukture koje u stvarnosti nisu imale nikakva ovlašćenja.

Ova odluka Vlade o smanjenju nepotrebne administracije trebalo bi da predstavlja tek početak jer, prema zvaničnim podacima broj Srba po opštinama Peć, Istok, Orahovac i Srbica, ne prelazi 1.000. U urbanom delu Prištine živi pedesetak Srba, u Kosovu Polju tridesetak, u Obiliću takođe u urbanom delu pedesetak. U gradskom delu Vučitrna nema Srba kao ni u Vitini, dok u Kosovskoj Kamenici i Gnjilanu opstaje po desetak Srba.

Podsećanja radi lokalni izbori maja meseca 2008. godine održani su u 26 od ukupno 29 opština na Kosovu i Metohiji. Izbori nisu održani u opštinama Glogovac, Kačanik i Štimlje u kojima uopšte nema Srba. U 15 od preostalih 19 opština opštinski funkcioneri i administracija obavljaju poslove u iznajmljenim objektima plaćajući mesečni zakup od 150 do 1800 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: