Srbija

Četvrtak, 15.07.2021.

14:23

"Odredili smo nacionalni cilj; bićemo nezaobilazna ruta"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je danas u poseti Kragujevcu.

Izvor: B92

Ilustracija: Tatoh/Shutterstock

Tamo je obišla radove na unapređenju energetske efikanosti u OŠ "Radoje Domanović" i poručila da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

"Škola jeste stara 136 godina, ali od 1970. nije promenjena stolarija. Ovaj projekat zajedno finansiraju Ministarstvo i grad i sve će biti spremno do početka nove školske godine. Ono što je takođe važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Kada budu gotovi radovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje", rekla je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odobreno: Ovo su opštine u kojima će građani opremati domove upola cene

Mihajlovićeva je dodala da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije.

"Moramo da vodimo računa o energetskoj bezbednosti, a to, pored izgradnje elektroenergetskih koridora i regionalnog povezivanja, znači još jedan koridor - koridor podizanja energetske efikasnosti. Odredili smo nacionalni cilj da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto i zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije. U narednim godinama biće izdvojeno minimum 100 miliona evra godišnje za tu namenu", istakla je potpredsednica Vlade.

Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog okruga, rekla je da se radi o energetskoj sanaciji jedne od nastarijih škola u okrugu.

"Realizacijom ranijih projekata smanjeni su računi za toplotnu i električnu energiju za oko 40 odsto. Takođe, zamena kotlova koji koriste ugalj onima koji koriste gas je posao veka za grad i okrug. Kada se nalazimo u kriznim vremenima, a imamo ovakve projekte, to dokazuje da smo na dobrom putu", kazala je ona.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, zahvalio je na pomoći koju Ministarstvo pruža u realizaciji ovog i drugih projekata.

Plan koji će promeniti Srbiju, rok - 2050.

"Konačno smo u poziciji da rešavamo probleme kojima se bave i razvijene države u Evropi. Nismo više država koja se bavi samo egzistencijalnim problemima. Vodimo računa i o udobnosti učenika i zaposlenih, uštedama i zaštiti životne sredine. Ova Vlada je pokazala da idemo u korak sa svetom", kazao je on.

Milan Vukašinović, direktor OŠ Radoje Domanović je rekao da su se radovi izvodili bez prekidanja nastave i bez poteškoća, kao i da će uslovi rada biti na znatno višem nivou.

Investicioni ciklus vredan 17 milijardi evra

Ministarka je navela i da novi investicioni plan u oblasti rudarstva i energetike obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra.

"Pripremili smo i plan investicija koji ćemo predstaviti domaćoj i međunarodnoj javnosti. Očekujemo da vrednost investicija bude blizu 17 milijardi evra. Podsetiću da smo u resoru saobraćaja imali 16 milijardi i videli ste kakve smo rezultate postigli. Ulagaćemo u elektroenergetske koridore, velike hidroelektrane, solarne i vetro elektrane, ali i u stabilnost u snabdevanjem gasom i naftom", rekla je ona.

Zašto sunce i vetar ne mogu zameniti ugalj, gas i naftu?

Mihajlovićeva je izjavila da se prve investicije očekuju naredne godine.

"Sledeće godine očekujemo da ćemo imati i prve ugovore koje ćemo početi da realizujemo i bićemo nezaobilazni energetski koridor, kao što smo u saobraćaju. Direktor Puteva Srbije mi je rekao da je u junu ove godine pola miliona vozila više nego u junu prošle godine, a za 10 odsto više nego 2019. Kao što smo nezaobilazna ruta u transportu, tako ćemo biti i u energetici", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

18 h

Podeli: