Srbija

Četvrtak, 24.09.2020.

12:54

Dinarska štednja isplativija: Za godinu dana dobije se 13 puta više nego za evre

Da li je isplativije štedeti u dinarima ili u devizama, na dug ili kratak rok?

Izvor: B92

Dinarska štednja isplativija: Za godinu dana dobije se 13 puta više nego za evre
Foto: Depositphotos, sqback

Rezultati najnovije analize isplativosti štednje urađene za period od juna 2012. do juna 2020. potvrđuju da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, i u dugom i u kratkom roku, navodi se u najnovijem Izveštaju o dinarizaciji Narodne banke.

Da ste je u junu 2019. oročili 100.000 dinara (kamata 2,83 odsto), nakon godinu dana dobili biste 102.830 dinara, a onaj ko bi oročio toliko u evrima dobio bi 100.210 dinara (kamata 0,60 odsto).

Analiza NBS je pokazala da bi i u slučaju oročavanja štednje na godinu dana u periodu od osam godina, onaj ko bi štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara dobio skoro 39.500 dinara (oko 340 evra) više od štediše koji bi u istom periodu na štednju položio evre u vrednosti 100.000 dinara.

Ako se posmatra štednja oročena na godinu dana, u poslednjih osam godina bilo je isplativije štedeti u dinarima skoro uvek. U slučaju štednje oročene na dve godine, dinarska štednja bila je isplativija od štednje u evrima u svim dvogodišnjim periodima.

Poverenje u dinar

U uslovima niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa i zahvaljujući blagovremenim preventivnim merama koje je Narodna banka Srbije u saradnji s vladom, preduzela radi podrške ekonomskom i finansijskom sistemu, očuvano je poverenje građana u stabilnost domaće valute i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, tako da je uprkos neizvesnosti izazvanoj pandemijom virusa korona zabeležen rast štednje stanovništva, kažu iz NBS.

Dinarska štednja je u poslednjih osam godina povećana gotovo pet puta (rast od 67,9 milijardi dinara) i polovinom 2020. dostigla rekordnih 85,5 milijardi.

Devizna štednja u istom periodu takođe raste, iako nešto umerenije, i to sa 7,9 milijardi evra na 11 milijardi.

Štednja raste uprkos koroni

Štednja stanovništva položena kod banaka u Republici Srbiji u drugom tromesečju nastavila je da se povećava i pored negativnih efekata virusa korona na ekonomiju, što odražava poverenje u dinar i očuvanje finansijske i makroekonomske stabilnosti, navode iz NBS.

Dinarska štednja i dalje beleži dinamičniji rast od devizne štednje ,čemu doprinose i relativno više kamatne stope na dinarsku nego na deviznu štednju, kao i stimulativni poreski tretman prihoda od dinarske štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: