Srbija

Petak, 29.06.2018.

08:11

"Moj uslov za Starbaks bio da budu i na ćirilici"

Skupština grada će na današnjoj sednici doneti prvu konkretnu odluku u cilju zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

Izvor: Tanjug, N1

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

"Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Chirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo", istakao je Vesić.

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

"Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo...niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna", zaključio je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: