Srbija

Utorak, 05.12.2017.

08:11

Srbija pazari zgrade širom sveta, neće kiriju

Srbija bi uskoro trebalo da kupi zgrade za svoje ambasade u četiri prestonice i tako se reši podstanarskog statusa i velikih kirija koje plaća.

Izvor: Tanjug

Srbija pazari zgrade širom sveta, neće kiriju
Foto: Thinkstock, ilustracija

Reč je o iznajmljivanju kvadrata u Vašingtonu, Sarajevu, Kanberi i Skoplju, pišu Novosti.

Prema informacijama tog lista, u planu je i da Srbija u narednih 10 godina pazari ukupno 20 nekretnina širom sveta koje bi se koristile za diplomatske potrebe.

U Australiji, SAD, BiH i Makedoniji, navode "Novosti", Srbija već ima četiri nekretnine, ali su one uglavnom neuslovne, zahtevaju ozbiljnu rekostrukciju i ne koriste se za potrebe srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništva.

"Novosti" navode da je ideja da se nekretnine koje su u vlasništvu Srbije, a ne koriste se - prodaju, a novac uloži u kupovinu uslovnih objekata u koje bi se trajno smestile srpske dilomate.

Sličan plan trebalo bi da bude primenjen i od novca dobijenog iz procesa sukcesije bivše imovine SFRJ, odnosno od prodaje zgrada i stanova koje nijedna država nije htela da nasledi, dodaje list, navodeći kao primer da bi samo od stana u Njujorku, na Petoj aveniji, čija je vrednost procenjena na 1,8 miliona dolara, Srbiji trebalo da pripadne skoro milion.

"Novosti" preciziraju da u Kanberi Srbija u vlasništvu ima rezidenciju, plac od 1.422 kvadratna metra i zgradu od 516 kvadrata, "čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na 38,3 miliona dinara", ali da ti objekti već godinama zvrje prazni.

S druge strane, ukazuju "Novosti, Srbija u tom gradu iznajmljuje oko 750 kvadrata za ambasadu i rezidenciju.

I u Vašingtonu, piše list, "Srbija ima plac od 960 i zgradu od 900 kvadrata, vredne 127,8 miliona dinara", ali se i oni ne koriste jer je potrebno uložiti značajna sredstva u obnovu.

S druge strane, ističu "Novosti", Srbija plaća kiriju za iznajmljivanje ambasade i rezidencijalnog stana (oko 700 kvadrata).

List navodi da u Skoplju Srbija u vlasništvu ima samo montažni objekat "Besko", u koji je smešteno konzularno odeljenje, a da se za potrebe DKP u tom gradu iznajmljuje oko 1.000 kvadrata.

Kada je reč o BiH, "Novosti" navode da Srbija nekretnine ima samo u Banjaluci - generalni konzulat i stan od oko 1.500 kvadrata, vrednih 54 miliona dinara, a da u Sarajevu rentira oko 700 kvadrata za ambasadu i rezidencijalne potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: