Region

Ponedeljak, 07.04.2014.

21:19

Očekivani rast u BiH 2,4 odsto

Realna stopa rasta bruto društvenog proizvoda u BiH u 2013. iznosila je 1,5 %, a u ovoj godini mogla bi dostići 2,4 %, procenjuje centralna banka BiH (SBBiH).

Izvor: Tanjug

Default images

"Iako godina nije počela kako smo očekivali, mislimo da je tu projektovanu stopu rasta BDP-a ipak moguće dosegnuti", kazao je guverner centralne banke BiH, Kemal Kozarić, objasnivši da se optimistične prognoze temelje na očekivanoj proizvodnji električne energije, hrane i na drvnoj industriji.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuto je i da je stopa rasta industrijske proizvodnje u prošloj godini dostigla 6,4 odsto, iako je godinu ranije čak bila u "minusu", i to za 5,2 odsto, preneo je portal Business.hr.

Inflacije u BiH, u kojoj je domaća valuta (konvertibilna marka) fiksnim kursem vezana za evro, prema zvaničnoj statistici nema, odnosno postoji čak minimalna deflacija, a prosečna plata u prošloj godini bila je 838 KM (428 evra) uz realni rast od 1,45 odsto, na godišnjem nivou.

U centralnoj banci BiH naglašavaju i da su devizne rezerve zemlje povećane do iznosa većeg od sedam milijardi KM (nešto manje od 3,6 milijardi evra).

Ostali makroekonomski pokazatelji pak ukazuju i na negativne trendove, a najuočljivi je rast zaduženosti te zemlje, iako je ona znatno manja u odnosu na Hrvatsku ili Srbiju.

Spoljni dug BiH narastao je tako u prošloj godini na 7,4 milijarde KM (3,78 milijardi evra) i u odnosu na 2008. godinu je udvostručen.

U 2013. zabeležen je priliv od samo 478 miliona KM (244 miliona evra) u vidu direktnih stranih ulaganja, što je tek trećina iznosa iz 2008. godine.

Nezaposlenost ostaje gorući problem u BiH i, prema statistici SBBIH, ona iznosi 27,5 odsto radno sposobnog stanovništva.

Komercijalni bankarski sektor u BiH takođe se našao u problemima, što pokazuju gubici u poslovanju u 2013, kao i povećanje udela tzv. nekvalitetnih, odnosno nenaplativih kredita do iznosa od 15 odsto. U 2008. godini takvi krediti u ukupnim bankarskim plasmanima u BiH učestvovali su sa svega 3,1 odsto.

Komentarišući ovaj podatak, guverner je kazao da su nekvalitetni krediti možda najveći problem komercijalnih banaka u BiH. "To je još uvek manje nego u regionu, ali zahteva pažnju svih banaka", kazao je Kozarić.

Istakao je da se zbog toga u kontinuitetu sprovode tzv. stres testovi za sve banke koje posluju na tržištu, kako bi se proverila njihova stabilnost, ali istovremeno je, kako je rekao, potrebno da banke budu "više fer" u zaključivanju kredita s klijentima i upoznaju ih sa stvarnim rizicima ulaska u takve aranžmane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

12 h

Podeli: