Kultura

Sreda, 16.01.2019.

22:15

"Zlatno jaje" 12. Kustendorfa švajcarskom filmu "All Inclusive"

"Zlatno jaje" za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf pripalo je švajcarskom ostvarenju "All Inclusive" Korine Švingruber Ilić. Žiri je film nagradio za, kako je obrazloženo, "humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku".

Izvor: B92, Tanjug

Dobitnici glavnih nagrada festivala / Foto: Kustendorf

"Srebrno jaje" otišlo je u ruke Ognjena Petkovića za film "Jesenji valcer" (Srbija/SAD) - za "originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija".

"Bronzanim jajetom" nagrađen je film "Sortiranje" Mikela Storma Glomstejna (Norveška) - za "izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu".

Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)" (Republika Srpska) - "za kreativni uvid i umetnikov pogled" i Ilarija Di Karlo za "Božanstveni put" (Nemačka) - koja je pohvaljena za "koreografiju i estetiku".

Za nagrade u takmičarskom programu nadmetao se 21 film, a odluku je doneo žiri koji su činili su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku i Tankred Ramon, francuski reditelj dokumentarnih filmova.

Kanadsko - američka glumica srpskog porekla Stana Katić pohvalila je sve učesnike takmičarskog programa, koji su "predstavili izuzetne filmove, a pored samog umeća, prilikom odlučivanja, vrednovali su nivo originalnosti i razumevanje našeg vremena".

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodelio je nagradu "Vilko Filač" - "za najbolju fotografiju" Nataliji Pic za ostvarenje "Ja imam nešto za sebe", reditelja Iva Kondefera (Poljska), za "kombinaciju dizajna, svetlosti i osetljivog pokreta kamere". Predstavnik humanitarne fondacije Mkiva iz Južne Afrike, pesnik, aktivista i filmski porducent Zolani Mkiva, uručio je Emiru Kusturici nagradu za celokupan doprinos, nazvavši ga "globalnim šampionom kulture", "simbolom slobode i pravde" i "živom legendom".

Kusturica je, zahvalivši na nagradi, rekao da je o priznanju obavešten pre dva meseca mejlom, a jezik kojim je bilo napisano to pismo govori o dubokoj tradiciji humanizma.

"Engleski jezik retko trpi tako duboke ljudske misli. Engleski jezik se uglavnom bazira na novim i novostvorenim rečima, a ovo je jezik iz dubine duše. Dragi Mkiva, hvala mnogo. Mislim da bi naša budućnost mogla da se nazove kao kraj filma 'Kazablanka': Ovo je početak divnog prijateljstva", rekao je Kusturica.

Domaćin je i zatvorio ovogodišnji festival, odnosno otvorio 13. izdanje "Kustendorfa". On je podsetio da bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom dokumentarnom filmu "Pepe, jedan uzvišeni život", kojim je 12. "Kustendorf" otvoren, na kraju kaže: "Ne odlazim, ja dolazim."

"Tako je i sa našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren", poručio je Kusturica.
Svi dobitnici nagrada festivala / Foto: Kustendorf
Gosti ovogodišnjeg festivala bili su glumci Met Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Damijano i Fabio Dinočenco i producent Andrea Gambeta.

Osim takmičarskih ostvarenja, u ostalim festivalskim programima prikazani su filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliče Rorvaher, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Oelhofena, "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" i film braće Damijana i Fabija Dinočenco "Dečaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" prikazani su film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera, "Svlačenje" Miloša Formana i "Dvadeseti vek" Bernarda Bertolučija.

Festivalska nagrada "Za buduće filmove" uručena je glumcima Serđiu Lopezu i Slavku Štimcu.

B #3 from Mikkel Storm Glomstein on Vimeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: