Kultura

Sreda, 05.02.2020.

17:05

Svečano uručene Vukove nagrade

Vukove nagrade, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke, uručene su danas na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Izvor: Tanjug

Svečano uručene Vukove nagrade
Foto: Tanjug/ Rade Preliæ

Uvodnu reč imao je Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice, koji je podsetio da se nagrada uručuje tradicionalno 56. put početkom februara, jer je Vuk Karadžić, čije slavno ime i nosi, preminuo 7. februara 1864. godine.

"Dan Vukove smrti odabrali smo zato što su laureati istinski nastavljači njegovog dela i čuvari naše baštine. Nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji dobitnici su najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture", kazao je Ajdačić.

Sekretar je podsetio na dugu istoriju Zajednice, ali i napomenuo da je ona bila organizacija od nacionalnog značaja do DOS, koja je ukinula finansiranje ove institucije, a bivši ministar kulture Ivan Tasovac ukinuo potom naziv Institucija kulture od posebnog značaja.

Ajdačić se potom zahvalio sadašnjoj vlasti na razumevanju i uvažavanju čime je, prema njegovim rečima, Kulturno-prosvetna zajednica postala značajna institucija.

U ime Ministarstva kulture i informisanja pozdravni govor održao je državni sekretar Aleksandar Gajović, koji je kazao da je Vukova nagrada najvažnije priznanje koje se uručuje "vrlim posvećenicima, kadrim da dometnu vrhove i postave nove standarde, kao i pomere granice u svojim profesijama."

"S pravom se njihovo ime upisuje na listu čuvara naše kulture i identiteta jer nam ulivaju optimizam i veru u budućnost srpskog naroda", zaključio je Gajović.

Vukova nagrada za 2019. godinu uručena je uz reči hvale filmskom umetniku Radoslavu Zelenoviću, slikarima Draganu Martinoviću Martinu i Slobodanki Rakić Šefer, arheologu Jeleni Borović Dimić, književnicima Milošu Jankoviću i Dušku M. Petroviću, zatim reditelju Miroslavu Miki Aleksiću, politikologu Jasmini Ninkov, kompozitoru Minji Suboti i dramskoj umetnici Gordani Ðurđević Dimić.
Foto: Tanjug/ Rade Preliæ
Na predlog Žirija, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice doneo je jednoglasnu Odluku da su dobitnici Izuzetne Vukove nagrade književnik Ðorđe Sladoja, istoričar antike Bojana Borić Brešković, požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Stevan Mokranjac", Sabor frulaša "Oj Moravo" koji se održava u Prislonici i Osnovna škola "Branko Radičević" iz Stapara.

U ime nagrađenih govorila je Bojana Borić Brešković, koja je istakla da nagrada koja nosi ime velikog Vuka Karadžića daje podstrek i uvećava nadu da su "svojim pregnućem, postignućem i istrajnošću, utkali po neko, njima svojstveno zrno koje će ostati u kulturi, umetnosti, jeziku i nauci",.

"Nadam se da smo znanjem i kompetencijama unapredili vrednosti, upotpunjujući ostavštinu za budućnost", kazala je Borićeva i u svoje ime i kao predstavnik Narodnog muzeja u čijem sastavu su Muzej Vuka i Dositeja, podsetivši na njegovu dugu istoriju.

Istorija ostavlja izuzetne ljude, kako je napomenula, a ovo ugledno priznanje odraz je sistematske brige za napredak, predstavljajući “nadahnuće, dokaz kvaliteta koji visoko obavezuje".

Predsednik žirija bio je Darko Tanasković, filolog orijentalista, a članovi Živorad Ajdačić, reditelj, dramski pisac, Milovan Vitezović, književnik, Zoran Gutović, izdavač, Uroš Dojčinović i Bora Dugić, muzički umetnici, Selimir Radulović, književnik, Elizabeta Ristanović, profesor VMA, i Radovan Trnavac Mića, slikar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: