Utorak, 01.02.2005.

12:19

Gde su i šta rade agenti

Jedan novinar poljskog dnevnika "Žečpospolita" dobio je otkaz jer je kolegama dostavio listu agenata bivše službe bezbednosti.

Izvor: B92, Beta

Default images

Bronjislav Vildštajn je ostao bez posla zato što je iz Instituta za pamćenje naroda izneo spisak imena 240.000 agenata komunističke državne bezbednosti i poslao ga kolegama u poljskim medijima. Pokazalo se da su na listi, pored imena agenata, i imena svih osoba koje se u dosijeima pojavljuju.

"Svojim činom je iskoračio iz uloge novinara i prihvatio ulogu političara. To je u suprotnosti s našim pravilima u redakciji i s principima nezavisnog novinarstva", neveo je glavni urednik Gžegož Gauden.

"Nisam prekršio zakon, jer je taj spisak javan. Želeo sam da omogućim kolegama da se obraćaju IPN i traže obelodanjivanje podataka", rekao je Vildštajn, ali nije želeo da kaže kome je poslao materijal.

Premijer Marek Belka optužio je Vildštajna da je iznošenjem spiska kompromitovao ceo proces lustracije u poljskom društvu. "To je u stvari kraj bilo kakve lustracije. Ne znam da li mu je to bio cilj, ali posledice su takve", rekao je Belka.

Predsednik IPN-a Leon Kjeres i dobar deo političara smatraju da bi stihijsko objavljivanje imena, bez obrade i komentara, donelo više štete nego koristi.

U Poljskoj su mnogi nezadovoljni tempom lustracije i čišćenja državne uprave od protagonista komunističkog režima. Poljaci traže da spiskovi agenata tajne policije budu objavljeni na Internetu, kao što su to već učinile Češka i Slovačka.

Iskustva Češke i Slovačke

U češkom Ministarstvu inostranih poslova još je zaposleno 1.100 pripadnika bivše Državne bezbednosti Čehoslovačke, StB.

Pre 15 godina čehoslovački ministar unutrašnjih poslova Rihard Saher naredio je da raspuštanje StB-a, koji je tada zapošljavao 12.000 ljudi, a na spiskovima vodio 75.000 agenata i saradnika, mada istoričari procenjuju da ih je bilo više. U periodu plišane revolucije, od 1. decembra 1989, kada je vanredno naređenje o uništenju dosijea izdao šef StB-a, general Alojz Lorenc, do sredine januara 1990, uništena je većina dosijea.

Češki istoričar Vilem Prečan upozorio je na to da se društvo kako-tako obračunalo i obračunava sa agentima i saradnicima StB-a, ali da su van pažnje javnosti ostali stalno zaposleni u StB-u, koji su vrbovali agente i rukovodili njihovim radom. U češkom MUP-u ih je ostalo još oko 1.100, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Češke František Bublan.

U vreme vlade Vladimira Mečijara mnogi bivši pripadnici StB-a vratili su se na posao u novu slovačku obaveštajnu službu, SIS, gde su do čistke, krajem 2003, činili oko 12 odsto obaveštajaca. Zloglasni šef StB-a, general Alojz Lorenc danas je u Slovačkoj moćan biznismen. Čehoslovačke vlasti su ga osudile na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i nezakonitog uništavanja dosijea, ali je kaznu izbegao tako što je po raspadu Čehoslovačke pobegao u Slovačku, gde su lustracije obustavljene, a političke volje za suđenja za zločine prošlosti nije bilo do 1998.

Mađarska: Vlada traži otvaranje dosijea

Vlada Mađarske je pokrenula proceduru za otvaranje tajnih dokumenata iz perioda bivšeg režima.

Vladajuća Mađarska socijalistička partija predala je Parlamentu nacrt Zakona o agentima bivšeg režima, koji bi, kako prenose mediji, omogućio pregledanje tajnih dokumenata, ali i objavljivanje lista agenata i njihovih izveštaja, na Internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: