Kultura

Četvrtak, 24.11.2016.

12:18

Zatvaranje Festivala fotografije Vizualizator

Uručenjem nagrada najboljim fotografima na 18. konkursu Pres foto Srbija 2016 biće svečano zatvoren četvrti beogradski Festival fotografije VIizualizator. Uz prigodan koktel, u Domu omladine Beograda u četvrtak 24. novembra sa početkom u 19 časova biće predstavljeni izabrani radovi foto-reportera, nastali 2015. godine.

Izvor: B92

Zatvaranje Festivala fotografije Vizualizator
Foto: Marko Ðurica "Potop"

Pres foto Srbija ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok nivo profesionalnosti, vodeći računa o dostojanstvu profesije.

Članovi žirija su bili Skot Brauer, američki fotograf, Dalibor Danilović, fotograf, Aleksandar Kostić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Aleksandar Kelić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, Tobijas Fäldt i Klara Kälström, švedski fotografi, i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Glavnu nagradu Pres foto Srbija 2016 je dobio Marko Đurica za fotografiju "Potop".

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:
  • Igor Čoko u kategoriji ŽIVOT REPORTAŽA za fotografiju "Zatvor";
  • Braca Nadeždić u kategoriji PORTRET za fotografiju "Portret dečaka";
  • Fadil Šarki u kategoriji VEST za fotografiju "Izbeglice";
  • Petar Marković u kategoriji ŽIVOT za pojedinačnu fotografiju iz serije "Porodica sa autističnom decom";
  • Marija Janković u kategoriji ILUSTRACIJA za fotografiju "Femicide retrospective 2015";
  • Marko Đurica u kategoriji VESTI REPORTAŽA za fotografiju "Evropa migranti".


Tribina „Selfi generacija, sejfi nacija" prethodiće otvaranju izložbe sa početkom u 17:30, 24. novembra, u Domu omladine Beograda. Na tribini će se, između ostalog, govoriti o tome na koji način fotografija u digitalnoj eri utiče na ličnost, percepciju i razumevanje sveta i nas samih i kako to razumevanje i doživljaj sveta ima uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca. Ekspanzija selfi fotografija u svim sferama komunikacije povlači za sobom ova i druga bitna pitanja sociološkog, kulturološkog i ličnog karaktera. Potreba ljudi da zabeleže svaki segment svog delovanja kroz "selfi" fotografije omogućila je kreiranje mnogobrojnih "sopstvenih" realnosti, svako postaje "poznata ličnost" u svom idealno predstavljenom svetu i izdanju. Foto-aparat je postao sredstvo za realizaciju ovih idealnih predstava. Selfi postaje nasušna potreba i stvara „veštački raj" koji vodi ka savršenom ja u nesavršenosti života. Savremeni čovek će učiniti sve za savršeni selfi, hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, a pritom zaraditi selfi lakat i neurozu.

Na tribini će učestvovati dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, dr Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, Igor Čoko, antropolog i fotograf, Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut, i Sonja Radivojević, master antropologije na temu društvenih mreža i selfi fotografija. Tribinu će voditi Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

Ostali dobitnici

Igor Èoko "Zatvor"
Braca Nadeždiæ "Portret deèaka"
.
Fadil Šarki "Izbeglice"
.
Petar Markoviæ "Porodica sa autisticnom decom "
.
Marija Jankoviæ "Femicide retrospective 2015"
.
Marko Ðurica "Evropa migranti"
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: