Svet 3

17.06.2024.

12:12

Rusija će podneti rezoluciju o genocidu u Drugom svetskom ratu? "Rezolucija o Srebrenici je presedan"

Rusija će tražiti zvanično međunarodno priznanje prave prirode zločina nacističke Nemačke nad narodima SSSR-a, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Izvor: Tanjug

Rusija će podneti rezoluciju o genocidu u Drugom svetskom ratu? "Rezolucija o Srebrenici je presedan"
Profimedia

Podeli:

On je, na pitanje RIA Novosti da li Rusija planira da Generalnoj skupštini UN podnese rezoluciju o genocidu nad sovjetskim narodom tokom Drugog svetskog rata, odgovorio da je "usvajanje rezolucije o Srebrenici (u Generalnoj skupštini UN u maju) postalo presedan, koji će svakako uticati na dalje diskusije o priznavanju drugih istorijskih tragedija kao dela genocida".

On je podsetio da je jedan od "glavnih sponzora ovog kontroverznog dokumenta bila Nemačka".

Nebenzja je istakao da je Ruska Federacija uvek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sećanja i obnavljanju pravde za one koji su stradali u Drugom svetskom ratu.

"Zločini nacističke Nemačke protiv naroda Sovjetskog Saveza, uključujući blokadu Lenjingrada i masovno uništenje civila, ostaju jedna od najbolnijih tema. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zloćčina i obnavljanje istorijske istine na međunarodnom nivou", naglasio je Nebenzja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: