Server: Balkanu treba novi Dejton

Beograd -- Balkanu je potreban novi Dejtonski sporazum, poručio je Danijel Server, sa Američkog instituta za mir, u intevjuu “Večernjim novostima“.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

On smatra da bi Bosni i Hercegovini ustavne reforme trebalo da se postave kao uslov za članstvo u Evropskoj uniji, a da ukoliko unutar BiH ne dođe do dogovora, “EU i SAD treba da pokrenu ’Dejton 2’“.

Server ipak ne očekuje da će doći do novog menjanja granica na Balkanu i smatra da je teško da bi neki entitet mogao da dobije međunarodno priznanje.

Server smatra i da je ocena da su Srbi stalno glavni “faktor nestabilnosti” nepravedna, jer, prema njegovim rečima, i Silajdžić, kao i Dodik, dosta utiče na polarizaciju u BiH poslednjih godina, a tome doprinose i neki hrvatski političari u Bosni koji se zalažu za treći entitet.

Na strahovanja u Srbiji da bi pitanje Vojvodine moglo da bude sledeće, Server odgovara: “Što bi rekli u Bruklinu, gde sam inače rođen: Zaboravite! Nema priznavanja!“

Server ne očekuje zaokrete u američkoj politici prema Balkanu, nakon izbora Baraka Obame za predsednika, što, kako objašnjava, znači da za Ameriku i Kosovo i Bosna ostaju suverene države.

On takođe ocenjuje da je pritisak na Srbiju oko hapšenja Mladića nedovoljan i dodaje da su srpskim bezbednosnim službama potrebne duboke reforme.

strana 1 od 88 idi na stranu