Svet 0

10.05.2024.

19:15

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je Izrael praktično odbacio predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze nakon što je dostavio posrednicima u pregovorima izmene i dopune tog predloga, čime su pregovori vraćeni na sam početak.

Izvor: Tanjug

Hamas: Izrael vratio pregovore na početak
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Podeli:

Hamas je naveo da će održati konsultacije sa palestinskim frakcijama radi preispitivanja pregovaračke strategije, preneo je Rojters.

Indirektni pregovori između Izraela i Hamasa o sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca izgleda da su prekinuti bez vidljivog napretka, pošto je Hamas saopštio da nema nameru da odustane od predloga koji je Izrael već odbacio, preneo je Tajms of Izrael.

S obzirom na to da su pregovori ponovo u krizi, nakon što je ranije ove sedmice izgledalo da su strane blizu sporazuma, Egipat, koji je jedan od posrednika u pregovorima, saopštio je da će i Izrael i Hamas morati da pokažu "fleksibilnost".

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za Rojtes.

Zvaničnik je naveo da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a da će Izrael nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave kao što je bilo planirano.

Pregovori su nastavljeni u Kairu u utorak, kada su se u egipatsku prestonicu vratile delegacije Hamasa i Izraela, nakon što je prethodna runda pregovora propala.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: