Ishrana 2

10.05.2024.

8:07

Standardni doručak zamenite ovom ukusnom alternativom i smanjite unos suvišnih masti i kalorija

Doručak je ključan za energičan početak dana, ali omiljeni jutarnji obroci mogu biti krivci za povećan nivo holesterola, bez obzira na godine.

Izvor: 24sedam.rs

Standardni doručak zamenite ovom ukusnom alternativom i smanjite unos suvišnih masti i kalorija
Shutterstock/Aleksei Potov

Podeli:

Nisu samo jaja na tapetu, već i nekoliko drugih navika u jutarnjoj rutini koje mogu doprineti visokom holesterolu.

Šta bi trebalo izbegavati?

Sendviči sa jajima, sir i slanina ili kobasica mogu biti glavni izvor holesterola, posebno ako se pripremaju na puteru. Napici od kafe takođe mogu biti problematični, posebno ako im dodate punomasno mleko ili slatku pavlaku. Suhomesnati proizvodi, poput ćureće ili pileće šunke, često se smatraju boljom opcijom, ali imaju tek neznatno manje holesterola od svinjskih ili goveđih suvomesnatih proizvoda.

Koje su zdrave zamene?

Mediteranski doručak, obogaćen paradajzom, krastavcem, maslinama i ekstra devičanskim maslinovim uljem, može biti odlična alternativa bogata vitaminima i mineralima. Voće i integralne žitarice poput ovsenih pahuljica i integralnog hleba pružaju zdravu i brzu opciju za doručak. Jogurt je još jedan dobar izbor, posebno običan jogurt sa malo masnoće, koji možete obogatiti svežim voćem, muslijem ili orašastim plodovima za ukusan i hranljiv obrok.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: