Petak, 17.05.2002.

19:00

DJINDJIC I SVILANOVIC U SUBOTU U SAD

Izvor: B92

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic i sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic u subotu putuju u iznenadnu i nenajavljenu posetu SAD. U izjavi za B92, Djindjic objasnjava da je do te posete doslo dosta neocekivano, ali da ce oni tom prilikom pokusati da s predstvanicima administracije SAD razjasne sve nesporazume. Na pitanje kako je uopste doslo do te posete, Djindjic kaze: "U razgovorima s predstavnicima adminitracije SAD se doslo do zakljucka da postoji potreba za detaljnije razjasnjenje nase pozicije i nasih odnosa i u poslednje vreme se to iskomplikovalo razlicitim izjavama cinilaca politike SAD. S druge strane, dolazi trenutak kada ta odluka treba da bude doneta, ona je u odredjenom smislu zavisila od donosenja Zakona o saradnji s Haskim tribunalom. Tu su se pojavljivali jos neki uslovi i mi smo zeleli da razjasnimo citavu tu stvar i ja ocekujem pozitivno razjasnjenje, da ne bude samo razgovor, ali nema nikakvih garancija, a mi cemo argumentima i cinjenicama upoznati sagovornike s detaljima nase politike, o napretku na svim poljima koji se ticu regionalne stabilnosti", kaze Djindjic. On kaze da ce sa Svilanovicem tokom razgovora s predstvanicima administracije SAD jednom zauvek pokusati da temu uslovljavanja skine s dnevnog reda.

Djindjic i Svilanovic ce se u Vasingtonu, izmedju ostalih, sastati i sa drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom. "Zelimo da ubrzamo donosenje odluka koje su vazne za nasu zemlju. Najvaznija je odluka o sertifikaciji, koja je uslov odvijanja drugih procesa, a to je dobijanje statusa najpovlascenije nacije u trgovini, potpisivanje bilateralnog sporazuma o Pariskom klubu i odmrzavanje nase imovine u SAD. Ocekujemo da dobijemo jasan stav administracije SAD o ovim pitanjima i ocekujem jasno pozitivan stav", zakljucio je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: