Sreda, 06.05.2009.

10:20

Još jedna žrtva novog gripa

Žena iz Teksasa zaražena novim gripom umrla je početkom sedmice, saopštile su lokalne vlasti. To je druga žrtva gripa H1-N1 u SAD-u.

Izvor: B92, Beta

Default images

Do sada ima 1.516 potvrđenih slučajeva nove vrste gripa u 22 zemlje, među kojima je 822 u Meksiku i 403 u SAD, saopštila je SZO.

U Meksiku ima 29 smrtnih slučajeva i jedan smrtni slučaj u SAD, prema navodima SZO. Američke vlasti su objavile još jedansmrtni slučaj koji svetska organizacija još nije uključila u svoj ukupni bilans.

Podaci koje navodi SZO su često niži od bilansa pogođenih zemalja zbog procedure proveravanja koje sprovodi ta organizacija kada se slučajevi objave.

Gvatemala je ušla na spisak zemalja u kojima je zvanično potvrđena pojava novog. U Kanadi ima 165 obolelih, Španiji 57, Britaniji 27 Nemačkoj devet i Novom Zelandu šest slučajeva.

Prema navodima SZO, Italija ima pet do sada potvrđenih slučajeva gripa tipa A H1N1, Izrael i Francuska po četiri, Salvador i Južna Koreja po dva, a Danska, Holandija, Portugal, Ssvajcarska, Kina (Hong Kong), Kosta Rika, Irska, Kolumbija i Gvatemala po jedan.

Život u Meksiku se polako normalizuje

U Meksiku život polako počinje da se normalizuje, a glavni grad te zemlje, megalopolis od 20 miliona stanovnika, sprema se da se vrati u svoj uobičajeni ritam sa ponovnim otvaranjem restorana i prodavnica koji su zatvoreni od 28. aprila.

Škole su u Meksiku i dalje zatvorene i biće tako sve do 11. maja.

Meksički ministar finansija Augustin Karsens saopštio je da se ekonomska šteta nastala zbog pojave novog virusa u toj zemlji u ovom trenutku procenjuje na dve milijarde dolara.

U toj zemlji je juče proslavljen nacionalni praznik, Peti maj, dan kada su Meksikanci 1862. godine pobedili Francuze tokom invazije u centralnoj državi Puebla.

„Danas, gotovo vek i po posle ove bitke, Meksiko je suočen s novom pretnjom. Ovaj put je ta pretnja drugačija i bez presedana: epidemija koja je ugrozila život i zdravlje porodica širom zemlje”, istakao je meksički predsednik Felipe Kalderon.

Ceremonije za slavlje Petog maja uglavnom su bile otkazane, iako nema novih smrtnih slučajeva niti se zaraza brzo širi.

Predstavnici Vlade Meksika najavljuju kampanju da se ukine zabrana uvoza svinjskog mesa iz njihove zemlje, ali i da se ožive ključne privredne grane. Najvažnije je ubeđivanje turista da se vrate u zemlju Acteka i na njene plaže.

U prestonici, Sijudad Mehiku, saobraćaj se vraća u normalnu gužvu, ali ovoga puta vozila javnog prevoza su čista. U akciju čišćenja se uključio i gradonačelnik Marselo Ebrard.

„Moramo da sve očistimo i imamo stalnu sanitarnu kontrolu. Nije dovoljno da očistimo danas, nego to moramo stalno” , kaže Ebrard.

Posmatrači ocenjuju da će Meksiko sada biti čistiji i bolje dezinfikovan nego ikada ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: