Subota, 16.04.2005.

12:53

"Slučaj Pavković" i EU: Klackalica

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da Nebojša Pavković nije pobegao iz zemlje.

Izvor: B92

Default images

Koštunica je rekao da je uveren da će Pavkovićev slučaj biti rešen na najbolji način i da će Srbija učiniti sve da on posle doborovoljnog odlaska u Hag dobije pravo da bude na slobodi do početka suđenja.

Na pitanje da li ima kontakte s Pavkovićem, Koštunica je za "Večernje novosti" rekao da će kao i u svim drugim slučajevima Vlada u javnost izaći kada bude mogla da saopšti konkretne stvari.

Predaja ili...nikom ništa

"Danas" je objavio pismo koje je Nebojša Pavković uputio svom advokatu Ljubiši Živadinoviću, u kojem tvrdi da ponudu Vlade shvata kao izbor između predaje i toga da ga država neće uhapsiti.

"Tu poruku sam tako razumeo jer Vlada nikada do sada nije pominjala da će onaj koji ne odluči da se preda biti uhapšen. Svima poruči da nisam begunac, da sam bolestan i da zbog trenutnih okolnosti koristim velikodušnu ponudu Vlade da biram da se predam ili da država neće ništa preduzeti”, piše Pavković.

U DSS-u samouvereni

Vlada Srbije je sigurna da će Savet ministara Evropske unije 25. aprila potvrditi pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru. Ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović tvrdi da na to neće uticati čak ni pitanje da li će do tada biti izručen Hagu general Nebojša Pavković.

Iako je advokat Nebojše Pavkovića najavio da bi penzionisani vojni general trebalo uskoro da se preda, niko iz Vlade za sada ne potvrđuje da je ovaj haški optuženik pružio čvrste garancije da će najavu i sprovesti u delo. Uverenje koje je u "Večernjim novostima" izneo Koštunica, odnosno da odbacuje mogućnost da je Pavković pobegao iz Srbije i očekuje da bi to pitanje uskoro moglo biti rešeno, deli i njegov kolega iz Vlade i stranke Aleksandar Popović.

On je izjavio i da što se tiče Studije izvodljivosti ne očekuje nikakava neprijatna iznenađenja: "Dakle, postoji ono što se zove vera, postoji ono što se zove informacija. Apsolutno sam uveren da neće biti nikakvih problema do kraja aprila, dakle ono što sada imamo, Studiju izvodjivosti, imaćemo i krajem meseca."

Ipak, iako su iz evropskih krugova stizale neformalne poruke da bi uslov za verifikaciju Studije izvodljivosti mogao biti izručenje generala Pavkovića, u Vladi smatraju da 25. april ne treba shavatati kao "dan D", od koga će Studija zavisiti: "Ona postoji, ona je napisana. Dakle, ona će u obliku u kome postoji biti potvrđena. Tu se ne spominju imena."

Inače ministri, poslanici i aktivisti iz redova DSS, pod sloganom "Izvodljivo je", delili su letke i razgovarali sa građanima u centru Beograda o Studiji o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru. Smisao akcije organizatoru su objasnili očuvanjem pozitivne energije za zalete koji će Srbiji trebati na putu ka Evropskoj uniji.

Dodik: Hapsiti koordinisano

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kaže da Srbija i RS trebalo da koordinisano hapse haške begunce.

"Najbolje je to institucionalizovati stvaranjem jednog regionalnog, međudržavnog organa ili komisije koja bi koordinisala rad svih, na bazi potrebe hapšenja optuženih za ratne zločine koji ne žele da se predaju", rekao je Dodik za "Građanski list".

On je podsetio da se u Republici Srpskoj haškim optuženicima plaća 50.000 maraka ako se predaju i pretpostavio da u Beogradu dobijaju više, čim se toliko optuženika iz Republike Srpske predalo u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: