Ponedeljak, 29.05.2023.

14:15

Sančez raspušta parlament: Izbori 23. jula

Španski premijer Pedro Sančez je nakon poraza vladajuće partije na lokalnim izborima, izjavio da će raspustiti parlament.

Izvor: RT.rs

Sančez raspušta parlament: Izbori 23. jula
EPA-EFE/MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

Najavio je i da će vanredni opšti izbori u zemlji biti održani 23. jula.

"Odluku sam doneo imajući u vidu rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sančez u obraćanju naciji koje je prenosila španska televizija, preneo je Rojters.

On je istakao da, iako su jučerašnji izbori imali lokalni i regionalni značaj, glasanje je prenelo poruku koja je "iznad toga".

"Zato i kao premijer i generalni sekretar Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ja lično pretpostavljam rezultate", poručio je Sančez.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP).

Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.

Rezultati su pokazali da su konzervativci uspeli da osvoje jasnu većinu na lokalu, dok je u regionu Madrida regionalna predsednica Izabel Dijaz Ajuso iz redova Narodne partije uspela da sačuva apsolutnu većinu.

Stranka PP je skoro u potpunosti osvojila velike gradove, uključujući Sevilju, za koju su se socijalisti nadali da će je sačuvati.

Pored Sevilje PP je osvojila Aragon, Balearska ostrva, Kantabriju, La Riohu, Ekstremaduru i najvažnije Valensiju, kao i Kastilja-La Manča i Kanarska ostrva na kojima će konzervativci najverovatnije oformiti savez sa Koalicijom Kanarskih ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: