Petak, 29.02.2008.

07:12

Osnovana Bunjevačka stranka

Sinoć u Subotici osnovana Bunjevačka stranka Vojvodine, za predsednika izabran Branko Francišković.

Izvor: Beta

Default images

Bunjevačka stranka Vojvodine deklarisana je na osnivačkoj skupštini kao demokratska stranka koja će se zalagati za priznavanje autohtonosti i državotvornosti bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji. Kao jedan od ključnih ciljeva u programu stranke navedeno je priznavanje bunjevačkog jezika i njegovo uvođenje u službenu upotrebu, kao i redefinisanje odnosa u okviru sopstvene nacionalne zajednice.

"Mislimo na sadašnju podelu na Bunjevce, Bunjevce-Hrvate ili Bunjevce-Srbe uvažavajući pravo na slobodno izražavanje svih", rekao je Francišković, kao i da su unutrašnje podele razbile i oslabile Bunjevce.

Na osnivačkoj skupštini izabrano je i 25 skupštinskih delegata u Glavni odbor, kao i zamenici predsednika i druga tela stranke.

Osnivanje nove stranke pozdravili su lokalni odbori Demokratske stranke, G17 plus, Stranke zelenih, Narodne demokratske stranke Vojvodine i Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: