Ponedeljak, 27.04.2020.

21:37

Preminuo prvi predsednik Vlade Srbije Dragutin Zelenović

Nekadašnji predsednik Vlade Srbije u vreme SFRJ, akademik Dragutin Zelenović, preminuo je u Novom Sadu u 92. godini.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako navodi novosadski portal 021, Zelenović je ceo radni vek posvetio nauci, a tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića.

Bio je i redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU i redovni profesor Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Zelenović je kao mladi inženjer učestvovao je u stvaranju novosadskog industrijskog buma i proboju Jugoalata na svetsko tržište.

U zvanje profesora Emeritusa izabran je 2006. godine. Tokom naučne karijere objavio je 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova.

Rođen je 1928. godine u Sirigu.

Mesto i vreme sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: