Ponedeljak, 24.01.2022.

13:54

Oglasio se Savet EU: Imaće ogromne posledice

Savet ministra spoljnih poslova EU oglasio se povodom sve većih tenzija na granici Rusije i Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Oglasio se Savet EU: Imaće ogromne posledice
Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo

Kako piše u saopštenju, osuđuju "kontinuiranu agresivnu akciju" i pretnju Rusije protiv Ukrajine i pozivaju Rusiju na deeskalaciju, pridržavanje međunarodnog prava i konstruktivno angažovanje u dijalogu kroz uspostavljene međunarodne mehanizme.

Savet ministra spoljnih poslova EU osudio je "Svaka dalja vojna agresija Rusije protiv Ukrajine imaće ogromne posledice i teške troškove", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Savet EU potvrdjuje nepokolebljivu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugih partnera iz istočnog susedstva u ”okviru njihovih međunarodno priznatih granica”. Rusija se poziva da se konstruktivno angažuje u postojećim međunarodnim okvirima kako bi se došlo do održivog i mirnog rešenja sukoba.

Nakon debate o evropskoj bezbednosnoj situaciji, Savet EU konstatuje da svako osporavanje evropskog bezbednosnog poretka utiče na sigurnost EU i njenih država članica.

EU ministri su potvrdili i postojeću snažnu saradnju i koordinaciju sa SAD, NATO, Ukrajinom i drugim partnerskim zemljama i ponovili važnost daljeg jačanja "otpornosti i sposobnosti" EU i njenih bliskih partnera u borbi protiv sajber i hibridnih napada, dezinformacija i stranog mešanja i manipulacija.

Danas ranije oglasio se šef Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov, rekavši da je raspoređivanje američkih trupa u baltičkim državama i istočnoj Evropi moglo bi dovesti do jačanja napetosti.

Podsetimo, saveznici NATO-a stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Nemačka ministarka spoljnih poslova objasnila zašto se Nemačka još uvek nije priključila slanju dodatnih trupa NATO-u, zbog tenzija oko Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: