Četvrtak, 20.02.2020.

20:23

Vučić ide u Vašington, biće i za govornicom

Predsednik Vučić trebalo bi početkom marta u Vašingtonu da učestvuje na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, AIPAC.

Izvor: Tanjug

Vučić ide u Vašington, biće i za govornicom
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Vučić će, prema informacijama Tanjuga, na tom, najvećem skupu američke proizraelske zajednice, govoriti o odnosima Srbije i Izraela, ali i o izazovima globalne politike.

Kao govornici, na sajtu Komiteta, najavljeni su lider većine u Predstavničkom domu Kongresa Steni Hojer i lider republikanaca u Kongresu Kevin Mekarti, te niz eksperata iz različitih oblasti.

Predsednik Vučić, kako saznaje Tanjug, na ovom skupu učestvuje kao gost, što je inače u skladu sa praksom Komiteta da na godišnju konferenciju pozove istaknute ličnosti američke i svetske politike.

Tako su prošle godine na skupu govorili američki potpredsednik Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo, kao i tadašnja premijerka Rumunije Vjorika Dančila.

U srpskoj javnosti, inače, ovih dana su se pojavile spekulacije o skorom odlasku predsednika Srbije u SAD, ali se to vezuje za proces rešavanja kosovskog problema, u kojem SAD, inače, u poslednje vreme imaju sve veću inicijativu.

Međutim, prema Tanjugovim saznanjima, odlazak predsednika u Vašington i učešće na konferenciji AIPAC ima širi kontekst u sklopu intenziviranja srpsko-američkih odnosa.

Susreti sa američkim zvaničnicima, koji se podrazumevaju na ovako značajnim i velikim skupovima u Vašingtonu, prilika su, naravno, za razgovore na sve aktuelne teme srpsko-američkih odnosa.

Vučić se nedavno u Minhenu sastao sa senatorom Ronom Džonsonom, kao i delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom.

Kad je reč o srpsko-izraelskim odnosima, o čemu će Vučić, pored ostalog govoriti, učešće na konferenciji AIPAC dolazi posle njegove posete Izraelu, krajem januara, kada je prisustvovao obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na Holokaust i 75. godina od oslobađanja Aušvica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: