Četvrtak, 19.05.2022.

14:24

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o terorizmu

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim se jačaju federalni resursi u borbi protiv domaćeg terorizma, posle masovnog ubistva u Bafalu.

Izvor: Tanjug

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o terorizmu
EPA-EFE/ BRANDON WATSON

Za zakon su glasala 222 člana Predstavničkog doma, a 203 su bila protiv, uglavnom iz redova republikanaca. Jedini republikanac koji je glasao za je Adam Kinsindžer.

Oni koji podržavaju zakon smatraju da se njime pokrivaju "rupe" u deljenju obaveštajnih podataka između ministarstva pravosuđa i ministarstva unutrašnjih poslova i Federalnog istražnog biroa (FBI), i da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista.

Prema sadašnjim zakonima, federalne agencije mogu da prate one za koje sumnjaju da su teroristi, ali moraju da otvore posebne kancelarije za to, i da formiraju radne grupe.

Ovim zakonom će biti obezbeđeno oko 105 miliona dolara za narednih pet godina, a novac je namenjen uglavnom za zapošljavanje potrebnog osoblja.

Zakonom je predviđeno da nadležne agencije svakih šest meseci podnose izveštaj i procene o domaćem terorizmu i pretnjama koje šalju neonacističke i rasističke grupe.

Demokrate u Senatu obećavaju da će o ovom zakonu glasati sledeće nedelje. Ali, šanse za usvajanje su neizvesne jer demokrate imaju 50 od 100 mesta u Senatu, i ne glasaju uvek svi senatori za.

Republikanci su protiv ovog zakona jer smatraju da daje previše ovlašćenja Ministarstvu pravosuđa da može da sprovodi nadzor nad pojedincima. Smatraju i da se zakonom ne tretiraju levičarske ekstremističke grupe.

Nije prvi put da demokrate u Predstavničkom domu usvajaju ovakav predlog zakona. Sličan je usvojen i 2020, ali nije prošao u Senatu, podseća Glas Amerike. Demokratama generalno nedostaje podrška da usvoje zakone kojima bi se strože regulisala prodaja i nošenje oružja, čime bi se, kako smatraju, smanjilo i oružano nasilje.

Najmanje deset osoba je ubijeno 14. maja u gradu Bafalo, u saveznoj američkoj državi Njujork. Osumnjičeni za pucnjavu u supermarketu u gradu Bafalo je 18-ogodišnji belac. Prema navodima policije, napadač je pucao na 11 osoba afroameričkog porekla i dvoje belaca, a potom se predao vlastima. Napad je snimao i uživo prenosio na striming platformi Tvič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: