Četvrtak, 18.06.2020.

17:03

Izvedena operacija "Ramazanski mučenici"

Iranske pomorske snage testirale su najnoviji raketno-artiljerijski sistem u okviru vežbe nazvane "Ramazanski mučenici", izvestio je Sputnjik.

Izvor: Tanjug

Izvedena operacija
Ilustracija: Depositphotos/ doglikehorse

Test je izveden na severnim obalama Indijskog okeana.

Raketni projektili lansirani su sa raketnih transportera i sa ratnih brodova na ciljeve u moru udaljene do 280 kilometara, ali vojni eksperti tvrde da se domet najnovijih iranskih raketa može dodatno povećati.

Naziv manevara "Ramazanski mučenici" upućuje na incident koji se 10. maja dogodio u Omanskom moru kada je u navodnoj prijteljskoj vatri teško oštećen intendantski brod iranske ratne mornarice Konarak i kada je život izgubilo 19 iranskih mornara, a 15 ranjeno.

Iran jača svoje raketne mornaričke sisteme od kako SAD patroliraju i krstare Persijskim zalivom.

Teheran je u više prilika apelovao na Vašington da povuče svoju flotu iz Persijskog zaliva, insistirajući da su zemlje regiona sposobne samostalno da obezbede svoje teritorijalne i međunarodne vode i plovne puteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: