Nedelja, 16.06.2019.

10:06

Saudijska Arabija presrela bespilotnu letelicu, jemenski pobunjenici obećali "bolne dane"

Saudijska Arabija presrela je bespilotnu letelicu koju su jemenski šiitski pobunjenici usmerili ka saudijskom gradu Abha na jugu.

Izvor: Beta/AFP

Saudijska Arabija presrela bespilotnu letelicu, jemenski pobunjenici obećali
Ilustracija: Depositphotos/conceptw

Letelica je oborena i u tom napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete, navela je arapska vojna koalicija koju predvodi Rijad i podržava jemensku vladu protiv pobunjenika plemena Huti.

Televizija Hutija Al Masirah je prenela da su šiitski pobunjenici preuzeli odgovornost za napad i obećali "bolne dane" Saudijskoj Arabiji.

Ti pobunjenici su poslednjih nedelja povećali napade bespilotnim letelicama na Saudijsku Arabiju, koja vojne interveniše u Jemenu od 2015. godine predvodeći arapsku vojnu koaliciju.

Ta koalicija je kao odgovor povećala vazdušne napade na položaje Hutija na severu Jemena.

Ti napadi se događaju u trenutku rastućih tenzija u regionu, gde Vašington i Rijad optužuju Iran za napade na tankere u Omanskom (Arabijskom) moru, što Iran odbacuje.

U Jemenu je u građanskom ratu od marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen i teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: