Sreda, 15.05.2019.

12:29

Oglasio se Ruski centar u Nišu: Pratimo sve, ali u pomoć stižemo samo na poziv

Srpsko-ruski humanitarni centar naveo da prati novonastalo stanje izazvano učestalim padavinama i preduzima sve potrebne mere povišene pripravnosti.

Izvor: Tanjug

Oglasio se Ruski centar u Nišu: Pratimo sve, ali u pomoć stižemo samo na poziv
Screenshot/B92

U saopštenju se navodi da će SRHC, shodno međudržavnom sporazumu između Srbije i Ruske Federacije i u narednom periodu reagovati u vanrednim situacijama, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama balkanskog regiona.

Zahvaljujući pokazateljima koje taj centar dobija sa satelita iz Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, navode da raspolažu preciznim podacima o situaciji u regionu, kada je reč o trenutnim padavinama, ali i o procenama moguće ugroženosti stanovništva i naselja.

SRHC u Nišu ima i sopstveni Centar za upravljanje u kriznim situacijama (CUKS), koji je namenjen za prijem i prenos informacija o prognoziranju, modeliranju i proračunu vanrednih situacijama, monitoringu...

Ističu da su u stalnoj vezi sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije.

Međutim, SRHC ukazuje da može reagovati samo na izričit poziv ugroženih strana, odnosno vlada zainteresovanih država. Ovo se odnosi i za slučajeve poplava, kakve su sada registrovane u nekim područjima BiH.

U takvim slučajevima SRHC može momentalno reagovati, dostaviti operativne snage, materijalno-tehničke uslove, koordinirati neophodnu pomoć i dodatnu podršku iz Rusije.

SRHC i operativne snage Ministarstva za vanredne situacije RF u proteklih 10 godina u više navrata potvrdile su svoju profesionalnost, efikasnost i opremljenost, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Među rezultate rada ubrajaju se stotine spasenih života, suzbijanje i otklanjanje posledica poplava i požara, pružanje i dostavljanje humanitarne pomoći i sredstava ugroženom stanovništvu u Srbiji, BiH, Albaniji, Sloveniji, kao i stručna i profesionalna obuka specijalista sa Balkanskog regiona, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: