Četvrtak, 13.09.2018.

16:50

"Italija pristala da joj Nemačka vraća izbeglice"

Nemačka je, nakon sporazuma sa Grčkom i Španijom, postigla dogovor o vraćanju izbeglica i s Italijom.

Izvor: Tanjug

Foto: GettyImages

Tako će ubuduće izbeglice koje su već registrovane u Italiji biti vraćane prilikom pokušaja ulaska u Nemačku, izjavio je u Bundestagu ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer.

"Ugovor je sklopljen, nedostaju samo potpisi, moj i mog italijanskog kolege”, rekao je Zehofer, čelnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Hina navodi da će to vlastima u Berlinu omogućiti da sa nemačko-italijanske granice vraćaju one izbeglice koje dolaze u Nemačku sa namerom da traže politički azil, a pre toga su već bile registrovane u Italiji.

Navodi se da bi italijanski ministar policije i potpredsednik vlade Mateo Salvini trebalo da se sa Zehoferom susretne u petak na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Beču. Podseća se da je Salvini u nekoliko navrata isticao kako neće pristati ni na jedan dogovor koji bi vodio tome da se Italija brine o još više izbeglica.

Hina navodi da su sporazumi Nemačke sa zemljama poput Grčke, Sspanije i Italije deo koalicijskog sporazuma nemačkih demohrišćana i socijaldemokrata, a cilj im je smanjenje broja tražilaca azila u Nemačkoj.

Navodi se da je dogovor bio deo ultimatuma koji je Zehofer izneo u pogledu izbegličke politike nemačkoj kancelarki Merkel, zbog kojeg je predsednik CSU doveo u pitanje i opstanak demohrišćanske unije CDU/CSU, nakon čega je Merkelova s evropskim partnerima pripremila ugovore o vraćanju izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: