Sreda, 08.06.2022.

21:18

Okončano prijateljstvo staro dve decenije? Ugovor "odmah" suspendovan

Kancelarija alžirskog predsednika Tebunea saopštila je danas da ta nacija "odmah" suspenduje dve decenije star ugovor o prijateljstvu sa Španijom.

Izvor: Beta

Okončano prijateljstvo staro dve decenije? Ugovor
EPA-EFE/MORELL

Bio je to najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdevanja prirodnim gasom.

Tenzije su porasle u složenom trosmernom sporu nakon što je Španija podržala stav Maroka o teritoriji Zapadne Sahare oko koje se spori sa Alžirom.

U saopštenju se navodi da Španija je zloupotrebljavala svoju ulogu "administrativne sile" u Zapadnoj Sahari dok su Ujedinjene nacije rešavale decenijama staru situaciju oko statusa ogromne teritorije bogate mineralima.

"To je direktno doprinelo degradaciji situacije u Zapadnoj Sahari i regionu. Zbog toga Alžir je odlučio da odmah sprovede suspenziju sporazuma, koji je služio kao okvir u vezama dve zemlje", saopšteno je.

Španska vlada je saopštila da žali zbog odluke Alžira i ponovo je potvrdila svoju posvećenost sporazumu o prijateljstvu.

"Španija smatra Alžir prijateljskom susednom zemljom i ponovo potvrdjuje svoju potpunu spremnost da zadrži i razvija specijalne odnose saradnje u korist naroda obe zemlje", saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Španija je bila bivša kolonijalna sila u Zapadnoj Sahari sve dok je nije pripojio Maroko 1975. Od tada, Alžir i susedni Maroko imaju napete veze oko sudbine Zapadne Sahare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: