Sreda, 06.07.2022.

18:21

Teška optužba iz Minska: Zapad se sprema za rat

Nedavni vojni koraci Zapada, pogotovo aktivnosti u Poljskoj, u suštini su pripreme za rat.

Izvor: Tanjug

Teška optužba iz Minska: Zapad se sprema za rat
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Tu tvrdnju je izneo Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga.

"Čitav niz vojnih priprema Zapada, uključujući i one koje se odvijaju na teritoriji Poljske, svedoči o sistematskoj vojnoj aktivnosti Vašingtona i Brisela, koju pokrivaju izgovorom da pokušavaju da obuzdaju pretnju sa istoka, a zapravo stvaraju mehanizme za grupisanje trupa u najkraćem mogućem roku i za njihovu moguću upotrebu u određenim operativnim oblastima", izjavio je Kosigin, prenosi Tas.

Kosigin, koji je i zamenik načelnika Generalštaba beloruskih oružanih snaga, kaže i da su te aktivnosti zapravo pripreme za angažovanje vojske na istočnom krilu NATO.

Dodao je da se Poljska i baltičke države "pretvaraju u poligon za testiranje na kome SAD planiraju da pokrenu još jedan krvavi sukob u Evropi protiv Ruske Federacije i njenih saveznika", navodi Tas. "Postojanje ovih planova potvrđuju i tekuće operativne i borbene obuke, u okviru kojih se uvežbava prebacivanje trupa, formiranje operativnih grupa, njihova upotreba i sveobuhvatna podrška, dok se kao protivnici smatraju Rusija i Belorusija", izjavio je Kosigin.

On je naveo i da tekuće pripreme za razmeštanje evropskog segmenta američkog sistema protivraketne odbrane zaslužuju posebnu pažnju Belorusije i dodao da će NATO ovih dana pustiti u rad bazu protivraketne odbrane u Poljskoj.

"Neki poljski političari traže da se istorijske poljske zemlje vrate u okrilje Poljske, misleći na zapadne oblasti Ukrajine i Belorusije", naveo je Kosigin.

U slučaju provokacija sa Zapada, odgovor Belorusije će biti proporcionalan i oštar, naveo je Kosigin i dodao da "Poljska mora da shvati da će u slučaju sukoba ta zemlja i njena vojna infrastruktura postati primarna meta napada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: