Subota, 04.09.2021.

11:16

Gugl blokirao račune avganistanske vlade

Gugl je privremeno zaključao neodređen broj računa e-pošte avganistanske vlade, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upućen u slučaj.

Izvor: index.hr

Gugl blokirao račune avganistanske vlade
EPA-EFE/JASON SZENES

Talibani tragaju za podacima bivše vlasti i njihovih partnera, prenosi hrvatski "Index".

U saopštenju od petka Guglova firma "Alfabet" nije potvrdila da su računi afganistanske vlade zaključani. Izvestili su da firma prati situaciju u Avganistanu i "preduzima privremene radnje radi osiguranja relevantnih računa".

Jedan zaposleni bivše vlade rekao je Rojtersu da talibani žele da nabave e-poštu bivših funkcionera.

Krajem prošlog meseca taj zaposleni rekao je da su ga talibani tražili da sačuva podatke ministarstva za koje je radio.

"Ako to učinim, dobiće pristup podacima i službenim komunikacijama prethodnog vrha ministarstva", rekao je zaposleni.

Dodao je da ih nije poslušao te se od tada skriva. Rojters ne otkriva identitet te osobe ili njegovo bivše ministarstvo zbog njegove sigurnosti.

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak avganistanskih državnih tela koristilo Guglove servise za službenu e-poštu, uključujući ministarstva finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva. Gugl je koristio i avganistansku kancelariju predsedničkog protokola, kao i neka tela lokalne uprave.

Baze podataka i e-pošta mogli bi da pruže informacije o zaposlenicima bivše vlasti, bivšim ministrima, plemenskim saveznicima i stranim partnerima.

"To bi dalo pravo bogatstvo informacija", rekao je Čad Anderson, istraživač sigurnosti u internet obaveštajnoj firmi DomainTools, koja je Rojtersu pomogla u utvrđivanju koja ministarstva upravljaju kojom imejl platformom.

"Veliki problem predstavlja čak i samo popis zaposlenika na Gugl tablici", rekao je citirajući izveštaj o odmazdama nad vladinim zaposlenicima.

Nekoliko avganistanskih vladinih agencija, uključujući ministarstvo spoljnih poslova i predsedništvo, koristilo je i Majkrosoftove usluge. Ali nije jasno koje korake ta softverska firma preduzima kako bi sprečila pad podataka u ruke talibana.

Majkrosoft je odbio komentarisati slučaj, javlja Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: