Svet

Sreda, 27.04.2022.

08:23

"Potpuno obustavljeno"

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, prenosi Tas s.

Izvor: Tanjug

Foto: Georgy Golovin/Shutterstock

Razlog je što nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo.

"Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom", saopštio je Gasprom.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će "u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Inače, nešto ranije se pojavila informacija da ruski gas i dalje teče prema ovim dvema državama, iako je ranije bilo najavljeno da će isporuka biti obustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

15 h

Podeli: