Svet

Četvrtak, 24.12.2020.

16:03

Konačno: EU i Velika Britanija postigle trgovinski sporazum - šta se njime omogućava?

Evropska unija i Velika Britanija postigle su trgovinski sporazum, potvrdio je britanski premijer Boris Džonson.

Izvor: B92, Tanjug

Konačno: EU i Velika Britanija postigle trgovinski sporazum - šta se njime omogućava?
Foto: Depositphotos, donfiore1

Džonson je na Tviteru objavio post napisavši "dogovor je sklopljen".

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je potvrdila sklapanje trgovinskog dogovora između EU i UK o postbregzitskom periodu.

Tokom konferencije za novinare, zahvalila se pregovaračima u Londonu, opisavši pregovore kao "teške, ali fer".

"Nakon dugog putovanja, obično osećam radost. Danas osećam zadovoljstvo i olakšanje, da budem iskrena", kazala je Fon der Lajenova.

"Znam da je ovo bilo teško, ali vreme je da Bregzit ostavimo iza sebe", istakla je.

Ona dodaje da će se sa Velikom Britanijom nastaviti saradnja, kao sa "trećom zemljom” u svim oblastima od zajedničkog interesevanja kao što su klimatske promene, bezbednost, transporta...

"Zajedno možemo ćemo uvek moći da urdimo mnogo više nego odvojeni", kaže Fon der Lajenova.

Postignuti sporazum osigurao je petoipogodišnji period "pune predvidljivosti" za evropski ribolov, što je bila značajna tačka sporenja dve strane. Nakon dogovora delegacija dve strane, Evropska komisija će sporazum potvrditi na sastanku komesara.

Sporazum treba da potvrde i parlamenti EU i Velike Britanije. U Briselu navode da je kroz novi evropski budžet obezbeđeno pet miljardi evra za pomoć evropskim kompanijama i svima koji će biti pogođeni konačnim razdvajanjem od Velike Britanije 31. decembra 2020. godine.

Sporazum je postignut samo nedelju dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita i nakon više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Novi sporazum omogućiće Britaniji i EU da trguju bez posebnih tarifa i saradnju evropskih i britanskih policijskih snaga i sudskih tela, piše Gardijan.

Kako se navodi, trgovinski sporazum napisan na 2.000 stranica obuhvata odredbe o temama koje se razlikuju - od civilne nuklearne saradnje i energetskih interkonekcija do ribarstva i vazduhoplovstva.

Dodaje se da sporazum garantuje trgovinu sa "nultom carinom i nultom kvotom" robe u vrednosti od 668 milijardi funti u 2019. godini, ali to znači i važne troškove za preduzeća jer se izvoznici suočavaju sa mnoštvom graničnih provera od 1. januara.

Kako se navodi, Velika Britanija je izašla iz Unije 31. januara ali je tokom 2020. godine uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su mogli slobodno da se kreću u državama Unije.

Dodaje se da će novi odnos Britanije i EU obeležiti povećanje papirologije za britanske kompanije, a Britanci više neće moći da se slobodno kreću EU.

Velika Britanija mogla bi već 1. januara 2021. godine da se nađe na popisu zemalja za koje vrede razne restrikcije uslovljene pandemijom koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

5 h

Podeli: