Srbija 0

12.06.2024.

18:53

NBS: Rekordno visoke devizne rezerve

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije(NBS) na kraju maja 2024. godine su iznosile 25.157,1 milion evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine), saopštila je NBS.

Izvor: Tanjug

NBS: Rekordno visoke devizne rezerve
Shutterstock/ToskanaINC

Podeli:

Kako se navodi, u odnosu na kraj aprila devizne rezerve povećane su za 27,9 miliona evra.

NBS konstatuje da taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 172,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju maja takođe su se našle na najvišem nivou posmatrano krajem meseca i iznosile su 20.972,1 milion evra, a u odnosu na kraj aprila povećane su za 50,5 miliona evra.

Najveći prilivi u devizne rezerve u maju ostvareni su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije, u iznosu od 130,0 miliona evra.

Taj iznos rezultat je priliva deviza u iznosu od 100 miliona evra po osnovu kupovine deviza obavljenih tokom poslednja dva radna dana aprila, a čije saldiranje je realizovano početkom maja, kao i kupovine deviza tokom maja u iznosu od 30 miliona evra, dok se kupovina deviza zaključena tokom poslednja dva radna dana maja (75 miliona evra) efektuira kroz povećanje deviznih rezervi u junu (uobičajeno saldiranje intervencija dva radna dana nakon zaključenja transakcije).

Prilivi su ostvareni i prodajom deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanjem deviznim rezervama, donacijama i drugim osnovima u ukupnom  iznosu od 189,4 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 259,4 miliona evra i drugim osnovima u iznosu od 48,7 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 16,6 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 1,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,1 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 501,6 miliona evra i bio je za 335,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.340,6 miliona evra.

U maju vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 105 miliona evra. Od početka 2024. godine, NBS je neto kupila 635 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: