Visoki napon 22

12.06.2024.

14:32

Ovaj automobil ima najbrže punjenje baterija na svetu

Iako su neki bolidi najavljeni sa ogromnim snagama punjenja, nezavisni test pokazao je realne vrednosti.

Izvor: Indeks

Ovaj automobil ima najbrže punjenje baterija na svetu
Lotus

Podeli:

Jasno je da su električni automobili izuzetno brzi, posebno u pogledu ubrzanja. Međutim, jedna od mana im je brzina punjenja baterija - mada snage rastu, vreme punjenja je daleko duže nego na klasičnom SUS automobilu.

Među njima se, ipak, jedan model istakao. Kako pokazuje nezavisno istraživanje koje je sproveo P3 Group, danas postoji nekoliko automobila koji će u manje od 20 minuta na punjaču osigurati 300 km dometa. 

Među njima je najuspešniji Lotus Emeya, sa osetno boljim rezultatom. Ono što je kod njega bitno, jeste to da se baterija od 102 kWh puni od 10% do 80% kapaciteta za samo 14 minuta. 

Priključen na DC punjač snage čak 400 kW, ovaj automobil je postigao maksimalnu snagu punjenja od 402 kW i prosečnu snagu (brzinu) punjenja od 331 kW. Impresivno, s obzirom na to da danas električni automobili u proseku nude snage ispod 200 kW.

U ovom testu nije obuhvaćen Porsche Taycan sa deklarisanom maksimalnom snagom punjenja od 320 kW, kao ni Nevera za koju proizvođač tvrdi da može da podnese snage do 500 kW. 

Uz Lotus, na testu je bilo još devet modela, među kojima je i nekoliko posebno zanimljivih poput električnih aduta Mercedesa i BMW-a, kao i neizostavnog Tesle i nove Kije EV9.
 
Lotus Emeya, dakle, nakon samo 10 minuta na punjaču može dodati 310 km dometa - naravno, jedini problem je pronaći ovako snažan punjač, dok SUS automobili pune rezervoar za manje od dva minuta. 

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: