Aktuelno 3

12.06.2024.

10:34

Povećan broj komaraca koji izazivaju denga groznicu: "Potencijal za širenje je zabrinjavajući"

Broj azijskih tigrastih komaraca koji izazivaju denga groznicu povećan je u 13 zemalja EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, što je dovelo i do povećanja obolelih od te bolesti, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Izvor: Tanjug

Povećan broj komaraca koji izazivaju denga groznicu: "Potencijal za širenje je zabrinjavajući"
frank60/Shutterstock

Podeli:

Komarci su postali sve veća pretnja u Evropi u poslednje dve decenije. Azijski tigrasti komarac (aedes albopictus), koji se smatra najinvanzivnijom vrstom komaraca na svetu, sada se širi po Evropi iz svoje južnoevropske baze.

Tigrasti komarac otkriven je u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, na Malti, u Portugaliji, Rumuniji, Sloveniji i Španiji, navodi ECDC. Takođe je zabeležen u Belgiji, na Kipru, u Češkoj, Holandiji i Slovačkoj u manjem broju.

Tigrasti komarci šire bolesti kao što su denga groznica i zika virus, koje su donedavno bile obično prisutne samo u delovima Afrike, Azije i Amerike. Još jedna vrsta komarca, aedes aegypti, koji prenosi žutu groznicu, kao i druge bolesti, nastanio se na Kipru. Stručnjaci navode da je njegov potencijal za širenje na druge delove Evrope "zabrinjavajući".

Denga groznica počinje simptomima sličnim gripu, ali može postati ozbiljna i, u nekim slučajevima, fatalna. Masovne epidemije su u porastu poslednjih godina, a prošle godine je zabeleženo osam slučajeva višestrukih infekcija u Francuskoj, četiri slučaja u Italiji i dva u Španiji.

Virus Zapadnog Nila, koji takođe prenose komarci, sada je prisutan u više evropskih regiona nego ikada ranije. Prijavljeno je da je jedna osoba zaražena tim virusom u južnoj Španiji početkom marta.

Denga groznica je endemična u više od 100 zemalja širom sveta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), s više od šest miliona slučajeva i 7.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prošle godine. Najveći broj slučajeva javlja se u Bangladešu, Maleziji, na Tajlandu i u Vijetnamu.

Malarija je najsmrtonosnija bolest na planeti koju prenose komarci, a prenose je ženke komaraca anopheles, koji su takođe pronađeni u Evropi. Postoji zabrinutost da bi slučajevi malarije takođe mogli da budu u porastu u Evropi u budućnosti, ukoliko budu povoljni uslovi za širenje komaraca.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: