Ishrana 3

12.06.2024.

15:19

Izbegavajte ovu vrstu hleba: Može izazvati velike zdravstvene probleme

Hleb je glavna namirnica u mnogim ishranama širom sveta. Međutim, nije svaki hleb jednak kada su u pitanju njegovi učinci na naše zdravlje.

Izvor: Index.hr

Izbegavajte ovu vrstu hleba: Može izazvati velike zdravstvene probleme
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Neke vrste hleba, posebno one od rafinisanog brašna, mogu izazvati upalu u telu. To je zbog visokog glikemijskog indeksa, niskog sadržaja vlakana te prisutnosti aditiva i konzervansa.

Ti faktori mogu dovesti do skokova šećera u krvi i problema sa zdravljem creva.

Zato je nutricionistkinja Lisa Ričards upozorila na jednu vrstu hleba koju bismo trebali da ogranimo ako želimo da smanjimo rizik od upale.

"Beli hleb, koji se obično koristi za pravljenje sendviča, najnezdraviji je iz mnogo razloga, a posebno zbog svojih upalnih učinaka", rekla je za SheFinds.

Preterana konzumacija može dovesti do skokova šećera u krvi i problema sa zdravljem creva

Beli hleb se pravi od rafinisanog brašna, što uzrokuje brz skok nivoa šećera u krvi. Ti skokovi vremenom  mogu da dovedu do upale.

Ova vrsta hleba takođe sadrži aditive i konzervanse koji mogu uznemiriti creva i dodatno izazvati upalu.

Ričards objašnjava: "Prerađena hrana, poput belog hleba, prolazi kroz proces rafinisanja u kojem su vlakna i korisne hranjive materije uklonjene i zamenjene nezdravim verzijama."

To može doprineti upali i gojenju.

"Beli hleb takođe može da našteti zdravlju creva uzrokujući upalu i hranjenje loših bakterija, što dovodi do disbioze creva", upozorava nutricionistkinja.

Dakle, preporučuje konzumaciju raženog ili hleba od celovitih žitarica.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: