Ishrana 1

12.06.2024.

8:30

Ova masna hrana je idealna za zdravlje srca

Naučna istraživanja pokazuju da ishrana bogata zasićenim mastima znatno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu.

Izvor: Index.hr

Ova masna hrana je idealna za zdravlje srca
Sea Wave/Shutterstock

Podeli:

To znači da hranu poput hamburgera, slanine, suhomesnatih proizvoda i putera treba svesti na minimum. Ali postoji jedna masna hrana za koju kardiolozi kažu da je odlična za zdravlje srca.

Dakle, nisu sve masti loše za srce. Za razliku od zasićenih masti, nezasićene masti (mononezasićene masti i polinezasićene masti) podržavaju zdravlje povećanjem HDL ("dobrog") holesterola i snižavanjem LDL ("lošeg") holesterola.

Imajući ovo na umu, kardiolog dr Đovani Kampanile preporučuje redovno jedenje ribe za zdravlje srca.

Jedan od najboljih izvora proteina je riba

"Riba je odličan izvor ne samo proteina već i omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti", objašnjava dr Kampanile za Parade.

Pored toga, kardiolog dr Bredli Server takođe preporučuje redovno jedenje ribe za zdravlje srca.

"Jedan od najboljih izvora proteina je riba, posebno losos. Losos sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina. Ostale ribe s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina kiseline uključuju sardine, pastrmku i skušu."

Osim što su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dr Server kaže da losos, sardine, pastrmka i skuša takođe sadrže vitamin D, još jednu hranljivu materiju za srce.

"Vitamin D može da snizi nivoe triglicerida, smanji upalu, a takođe se pokazalo da smanjuje rizik od aritmija, ili abnormalnih srčanih ritmova", zaključio je dr Server.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: