Ishrana 2

12.06.2024.

7:55

Veganska hrana povećava rizik od srčanih bolesti?

Želite da smanjite rizik od razvoja hroničnih bolesti i da živite duže dok pomažete planeti?

Izvor: Index.hr

Veganska hrana povećava rizik od srčanih bolesti?
Kritchai7752/Shutterstock

Podeli:

Jedite biljnu hranu, kažu stručnjaci. Ali to ne znači da možete napuniti tanjir pomfritom, smrznutom vegetarijanskom picom, krofnama i drugim desertima.

Takva ultraobrađena veganska hrana nije bez rizika, upozorio je dijetetičar Duane Melor.

"Samo zato što je nešto označeno kao biljno ne znači da je zdravo. Mnoga hrana koja ne sadrži životinjske proizvode, uključujući keks, čips, slatkiše i bezalkoholna pića, tehnički je biljnog porekla, ali se ne smatra delom zdrave ishrane", rekao je on.

Štaviše, jedenje brze biljne hrane dramatično povećava loš holesterol i hipertenziju i može dovesti do povezanih srčanih bolesti i rane smrti, prema novoj studiji koju autori nazivaju „prvom“ koja pokazuje da je ultraprerađena biljna hrana povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Konzumacija biljnih proizvoda može biti korisna, delovati kao zaštita od zdravstvenih tegoba, ili može predstavljati rizik – sve zavisi od stepena prerade te namirnice, rekla je jedna od autorki studije Renata Levi, istraživačica na Univerzitetu Sao Paulo u Brazilu.

Jedite sveže i smrznuto minimalno obrađeno bilje

Ultraobrađena hrana je podvrgnuta višestrukim industrijskim procesima, a dodaju joj se agensi koji utiču na promenu boje, mirisa, ukusa i teksture.

Namirnice u ovoj kategoriji su formulisane tako da budu izuzetno ukusne za ljudska nepca i često su izuzetno zgodne i zahtevaju malo ili nimalo vremena za pripremu.

"Aditivi i industrijski zagađivači prisutni u ovoj hrani mogu izazvati oksidativni stres i upalu i još više pogoršavaju postojeće rizike", dodala je druga autorka studije Fernanda Rauber.

Prema istraživanjima, ultraprerađena biljna hrana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 5% i rizik od rane smrti za 13%. Zaključak istraživača, objavljen u časopisu The Lancet Regional Health – Europe, glasi: "Jedite sveže i smrznute minimalno prerađene biljke".
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

22 h

Podeli: